Saopštenje

Predsjedništvo Kosova reagovalo je na nasilje nad staricom u Peći, koju je pretukla medicinska sestra u Centru za stare "Orenda", nazivajući taj slučaj šokantnim, neprihvatljivim i nepodnošljivim, prenosi Reporteri.

U saopštenju Predsjedništva se navodi da je nasilje neprihvatljivo bez obzira na koga je usmereno, ali da je nasilje nad starijim osobama dvostruko krivično djelo jer su one najosjetljiviji dio društva, a njihov doprinos temelj društva.

"Čin nasilja nad starijom ženom je šokantan, neprihvatljiv i nepodnošljiv, pa ga Kabinet predsjednice najoštrije osuđuje. Nadležni mehanizmi moraju da pojačaju i nadziru kriterijume selekcije, kako bi oni kojima je povjereno liječenje djece, žena i staraca prošli kroz stroge regrutacione filtere", navodi se u reagovanju.

Predsjedništvo je pozvalo pravosudne organe da slučaj tretiraju kao prioritet.

"Imamo obavezu da društvo učinimo što humanijim i ovaj naš trud treba da bude svakodnevni. Kabinet predsjednice poziva organe pravde da prioritetno tretiraju ovaj slučaj jer su takva djela nedopustiva i kažnjiva", navodi se saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri