Dvoje narcisoidnih avanturista

Bivši ministar spoljnih poslova Skender Hyseni optužio je predsjednicu Kosova Vjosu Osmani i premijera Albina Kurtija da su svojom politikom počeli da ruše sve što je u posljednje tri decenije izgrađeno na Kosovu.

Hyseni je na Facebooku naveo da Osmani i Kurti rade protiv interesa Kosova i da najveća opasnost dolazi upravo od njih.

"Albin Kurti i Vjosa Osmani su svojom opasnom i politikom izolacijom počeli da ruše sve što je izgrađeno posljednje tri decenije na Kosovu. Svojim političkim djelovanjem, sinonimom za ekstremni populizam, oni rade protiv fundamentalnih interesa Kosova, ugrožavajući našu kolektivnu budućnost! Krajnje je vrijeme da se ovi takozvani lideri i njihova politika direktno suprotstave", rekao je Hyseni.

Dodao je da je Kosovo danas tu gdje jeste prije svega zahvaljujući nepoštednoj i odlučnoj podršci svjetskih i zapadnih demokratija, na čelu sa SAD.

"Kosovo danas vodi dvoje egocentričnih i narcisoidnih avanturista, koji igraju dječije igre, ruše savez i partnerstvo sa najdemokratskijim zemljama, odnosno sa strateškim pristalicama Kosova u svijetu. Status kvo u odnosima sa Srbijom danas je najveći neprijatelj Kosova. Ne usuđujemo se da dozvolimo da naša zemlja bude izložena planovima i uticajima destabilizujućih faktora koji imaju za cilj da naruše ustavni poredak i bezbjednost na Kosovu i na Balkanu", rekao je Hyseni.

Istakao je da je dijalog sa Srbijom i potpuna normalizacija odnosa uz obostrano priznanje jeste i treba da bude prioritet svake Vlade Kosova.

"Dakle, bez odlaganja dijalog sa Srbijom treba vratiti u odgovarajuće okvire. Igre sa registarskim tablicama moraju biti zaustavljene bez odlaganja, a Sveobuhvatni sporazum je postao prioritet. Ne može biti napretka ni na putu Kosova ka članstvu u NATO ili EU bez postizanja tog sporazuma. To su direktno povezana pitanja", kaže Hyseni.

Hyseni dodaje da se komunikacija i sistematska koordinacija kao i usklađivanje politike sa administracijom predsjednika SAD Josepha Bidena moraju hitno obnoviti, uz poštovanje preporuka SAD.

"U Vašingtonu, Briselu, Berlinu, Londonu, Parizu i Rimu, Vlada mora da intenzivira svoje prisustvo i napore da održi partnerstvo", zaključio je Hyseni.

Poručio je Kurtiju i Osmani da se ne igraju sa sudbinom i budućnošću Kosova.

Izvor: Kosovo Online