Bivša ministarka spoljnih poslova

Bivša ministarka spoljnih poslova Kosova Meliza Haradinaj-Stublla zatražila je od premijera Albina Kurtija da odloži rok za registarske tablice za najmanje još dva mjeseca. Kako je istakla, ukoliko ne bude novog odlaganja "očekuje se da će bande biti ponovo aktivirane sljedeće nedelje obnavljanjem barikada, izazivajući vještačku napetost na sjeveru Kosova".

Ona je u objavi na Facebooku zatražila da Vlada odloži rok za još dva mjeseca.

"Vlada bi trebalo da ga odloži za još samo dva mjeseca (a ne potrebnih 10) i takođe upozori da će poslije 31. decembra 2022. godine bilo koji automobil sa nelegalnim registarskim tablicama biti oduzet do registrovanja na RKS registarske tablice", navela je ona.

Prema njenim riječima, prije dva mjeseca, Kurti je odlaganje uslovio uklanjanjem barikada od strane "Vučićevih kriminalnih grupa", čime ih je praktično učinio deoničarima "mira i reda" na sjeveru.

Ukoliko ne bude, dodaje Haradinaj-Stublla, novog guranja, očekuje se da će bande biti ponovo aktivirane sljedeće nedjelje uz ponovno uspostavljanje barikada, izazivajući "vještačku napetost na sjeveru".

"Ovoga puta Kurti treba da ukaže povjerenje našem američkom savezniku i da uopšte prihvati posljednje odlaganje konverzije registarskih tablica, a ne da čeka da se kriminalne bande ponovo aktiviraju i posledično ponovo postanu odlučujuća strana u produžetku situacije sa uslovima Vladi Kosova. Vlada to treba da odloži za još samo dva mjeseca (a ne 10 koliko je traženo) i takođe upozori da će poslije 31.12.2022. godine svaki automobil sa nelegalnim registarskim tablicama biti zaplenjen do prelaska na RKS registarske tablice", navela je Haradinaj-Stublla.

Zatim, dodaje ona, ovo oslobađanje (čitaj ustupak) treba iskoristiti kao polugu u dijalogu za povećanje pritiska na Srbiju kao destruktivnu stranu i stalnu pretnju bezbjednosti/miru na Balkanu, kao i za unapređenje beskompromisnog proširenja vladavine prava na sjeveru Kosova.

Izvor: Kosovo Online