Politički analitičari sa Kosova ocjenili su da je vlada koju predvodi Albin Kurti izgubila kompas i da se u vrijeme kada se Kosovo nalazi u ekonomskoj i energetskoj krizi, bavi propagandom, prenosi Klan Kosova.

Politički analitičar Rahman Paqarizi ocjenio je da je jedini cilj spota koji je objavio pokret Samoopredjeljenje u kojem optužuje bivšu vlast, sticanje novih neprijatelja uz poruku "ako se ne predate mi ćemo vas zgaziti".

"Glavna poruka videa bila je potraga za neprijateljima. Čini se da Kurti i Samoopredjeljenje vređaju opoziciju. Ne razumijem kako se vlast koja ima cijeli državni aparat u rukama usuđuje da ljude naziva zločincima, a da pritom nema dokaze", kaže Paqarizi.

Dodaje da je ovaj video u potpunosti razotkrio nedostatak znanja unutar vlasti.

Novinar Arman Shkulaku kaže je da je video spot pokreta Samoopredjeljenje, u kom se napadaju sve političke stranke, povezan sa činjenicom da opozicija stoji iza sindikalnog štrajka.

"Ovih dana se govori da iza sindikalnog štrajka stoji opozicija, čak i da jeste, većina se ne može žaliti na tako nešto, većina ima dužnost svake društvene klase, svake političke klase da odgovori na to", kaže Shkulaku.

Dodaje da će o štrajku ali i o odlukama vlade, suditi narod na predstojećim izborima i reći ko je bio u pravu, a ko ne.

"Ali napraviti ovakav video kao strategiju malo je naivno", dodao je on.

Politički analitičar Vehbi Kajtazi ocjenio je da je vlada koju predvodi Albin Kurti izgubila kompas i u vrijeme kada je Kosovo u krizi i kada se održavaju štrajkovi vlast se pretvorila u propagandistu.

"Kada ljudi očekuju rješenje za svoje probleme vlada se bavi propagandom, kao što je ova posljednja sa objavljivanjem video spota", rekao je Kajtazi i dodao da oni traže neprijatelje, jer samo tako mogu prikriti svoje mane u vladanju.

 Izvor: Klan Kosova/Kosovoonline