Ipak postoji pozitivan napredak

Grupa kosovskih poslanika vratila se iz Brisela nakon višednevnog lobiranja među zemljama članicama Evropske unije za liberalizaciju viznog režima, a poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj kaže da neke zemlje EU i dalje oklevaju po tom pitanju, prenosi Dukagjini.

Prema riječima poslanika, ipak postoji pozitivan napredak uprkos tome što nisu uspjeli da se sastanu sa poslanicima država koje imaju zadršku u odobravanju vizne liberalizacije.

U Briselu su bili članovi skupštinskih odbora za spoljne poslove i za evropske integracije i četiri dana su se sastajali sa poslanicima Evropskog parlamenta. Od njih je zatraženo da se na sastanku Savjeta Evropske unije 13. oktobra da pozitivna ocjena o viznoj liberalizaciji.

"Nismo se sastali sa evropskim poslanicima Holandije, ali smo se sastali sa ostalim poslanicima EP i dobili smo pozitivne odgovore, Holandija je i dalje skeptična u vezi sa tim. Nadam se da će se 13. oktobra sve završiti. Svi poslanici koje smo sreli rekli su da nam to duguju od 2018. jer smo ispunili sve kriterijume", rekla je poslanica LDK Rezarta Krasniqi.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj navela je da su bar dobili uvjeravanja da neki neće ometati ovaj proces jer je, kako je rekla, ponekad i uzdržavanje od glasanja vrsta pomoći.

"Poslanici Evropskog parlamenta su nam rekli da neke zemlje pojedinačno oklevaju i od njih zavisi kakav će odgovor dati", rekla je Kadrijaj.

Francuska i Holandija su bile dvije zemlje sa stavovima protiv liberalizacije viza za Kosovo. Iako je Francuska promjenila svoj stav, nije jasno da li je Holandija takođe za odobravanje vizne liberalizacije. Ministarstvo spoljnih poslova Holandije navelo je da je napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije ključan i da će tek nakon procjene postignutog napretka i nakon rasprave sa parlamentom imati stav o tom pitanju.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini