Gradonačelnik Drenasa

Gradonačelnik opštine Drenas Ramiz Lladrovci rekao je da pitanje štrajka ne treba da bude politizovano i podsjetio gradonačelnike iz redova Samoopredjeljenja da nije u toku politička kampanja, prenosi Ekonomija onlajn.

Lladrovci je reagovao na izjave četiri gradonačelnika iz redova Samoopredjeljenja koji su izrazili zabrinutost zbog toga što školska godina još uvijek nije počela, i podsjetio ih po kom pravnom osnovu funkcionišu opštine i gdje su zastupljene.

Lladrovci je istakao de se po izjavama gradonačelnika Štimlja, Podujeva, Kamenice i Gnjilana može vidjeti da imaju za cilj politizaciju štrajka.

"Opštine nisu u predizbornoj kampanji. Lokalna uprava funkcioniše na osnovu ustavnih i zakonskih principa, odnosno Zakona o lokalnoj samoupravi. Opštine, kao veoma važna karika vlasti, zastupljene su u Asocijaciji opština Kosova, kao koordinacioni mehanizam za mnoge probleme opština, a prije svega građana", poručio je on.

Gradonačelnik Drenasa je dodao da je Asocijacija kosovskih opština otvorila mnoga problematična pitanja mimo političkih i partijskih podjela, u interesu građana i opština, ne partije.

"Ali, u posljednje vrijeme postoje trendovi politizacije i pitanja koja ne treba politizovati. Tipičan slučaj politizacije bile su tužbe opština za ugovore koje su potpisali neodgovorni bivši ministri prosvete i zdravstva. Ovi ugovori izazivaju milionske gubitke u ionako siromašnim opštinskim budžetima i bez podrške sa centralnog nivoa. Takav slučaj je i sa tendencijom politizacije (istih ovih lidera) štrajka i pritiska da se drže lekcije", rekao je on.

Lladrovci je rekao i da su svi gradonačelnici za to da školska godina počne što prije.

"Podržavamo i pozdravljamo svaku inicijativu za socijalni dijalog i pronalaženje održivog rješenja između zahtjeva Vlade i sindikata. Ali svi treba da znaju da opštine nisu u predizbornoj kampanji", zaključio je Lladrovci.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online