Odluka CIK-a

Centralna izborna komisija usvojila je na današnjoj sjednici odluku o skraćenju redovnih izbornih rokova i plan aktivnosti za glasanje za smjenu gradonačelnika u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Sjeverna Mitrovica koje će se održati 21. aprila. Kako se navodi, kampanja za glasanje će početi 19. aprila, a završiće se 21. aprila u sedam sati ujutru, prenosi Gazeta express.

Druga tačka plana odnosi se na zahtjeve za akreditaciju domaćih i međunarodnih posmatrača, NVO i medija koji će se, kako je istaknuto, podnositi od 1. do 15. aprila.

Podnošenje zahtjeva za akreditaciju posmatrača političkih subjekata počinje 1. aprila i završava se 15. aprila 2024. godine, navodi se u trećoj tački plana koji je usvojio CIK.

Imenovanje opštinskih izbornih komisija biće 17. marta, a imenovanje biračkih odbora počinje 10. aprila i završava se dan kasnije.

Spisak biračkih mjesta biće objavljen najkasnije do 16. marta.

Prema sedmoj tački plana period za promjenu Biračkog centra u okviru opštine počinje 18. marta i završava se 03. aprila.

Rok za osporavanje i potvrđivanje biračkog spiska počeće 18. marta i trajaće do 5. aprila, dok će prijava za registraciju kao birača van Kosova biti od  29. marta do 3. aprila.

Overa biračkog spiska vrši se najkasnije do 09. aprila 2024. godine.

Period glasanja putem pošte za registrovane birače van Kosova počinje 12. aprila i završava se 20. aprila.

"Prijava za registraciju birača sa posebnim potrebama i u ustanovama počinje 10. aprila. i završava se 18. aprila", posljednja je tačka plana za glasanje za smenu gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Takođe, na ovom sastanku, CIK je razmotrio i odobrio planiranje budžeta za organizaciju procesa glasanja za ili protiv smene gradonačelnika u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Sjeverna Mitrovica, koje će se održati 21. aprila. Prema odluci CIK-a, planirani budžet za organizaciju ovog procesa iznosi 233.204 eura.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express