Predsjednik Privredne komore

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna istakao je da, uprkos krizi, nijedan strani investitor nije izrazio želju da prekine poslovanje i napusti Kosovo, prenosi Ekonomija onlajn.

Rafuna je naveo da treba ukloniti sve barijere i otvoriti jednostavniji kanal komunikacije sa stranim investitorima.

"Nemam naznaka da je bilo koji strani investitor izrazio strah i želju za odlazak sa Kosova. Ali moramo raditi na apsorbovanju drugih investicija, uključujući Privrednu komoru i Vladu, da smanjimo sve te barijere i otvorimo jednostavniji kanal komunikacije sa stranim investitorima", istakao je on.

Rafuna je izjavio da Vlada treba da ponudi najbolje budžetske mogućnosti da pomogne građanima i privredi.

Prema njegovim riječima, sve institucije treba da razgovaraju o pronalaženju rješenja u krizi, s obzirom na mogućnost ukidanja akciza, pa čak i subvencionisanja poslovanja.

"Da bi pomogla biznisu i građanima, Vlada Kosova treba da vidi koje su najbolje budžetske mogućnosti. Da li je bolje intervenisati u prihodima obustavom na određeno vrijeme, akcizama, carinom ili intervenisati subvencionisanjem biznisa. Najbolje bi bilo da svi sjednemo za sto i vidimo koja je najbolja prilika kroz intervenciju prihoda u smislu primanja prihoda za oslobađanje ili smanjenje bilo kakvog poreza ili rashoda kroz subvencije koje Vlada nudi", rekao je Rafuna.

Kako je dodao, proizvođači su suočeni sa velikim izazovima i zbog restrikcija struje.

"Proizvođači nesumnjivo imaju veoma velike izazove zbog restrikcije struje jer su prinuđeni da aktiviraju generator ili pronalaze alternativne načine da obezbjede električnu energiju, kroz gas ili druge materijale koji pomažu proizvodnom procesu. Mnogu proizvodnu opremu ne mogu napajati generatori. Proizvodne subjekte, ukoliko ne postoji mogućnost da imaju redovnu struju, treba upozoriti na raspored redukcija jer se sirovina kvari i ne može da se pusti u rad", zaključio je Rafuna.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online