Uticaj na ekonomiju

Mjere Evropske unije, pad izvoza i slabljenje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama samo su neki od faktora koji su imali ogroman uticaj na ekonomiju Kosova, izjavio je predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna i pozvao vladu da za svaku odluku donosi u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

Rafuna smatra da nedostatak koordinacije sa međunarodnom zajednicom ostavlja trag i šteti imidžu Kosova.

„Nije dobro što nismo usaglašeni sa međunarodnom zajednicom, to nije dobro za imidž Kosova. Bez sumnje, nedostatak koordinacije sa našim međunarodnim prijateljima ostavlja trag i nije dobra poruka, posebno sa onima koji su bili dio uspješne priče razvoja naše države Kosovo. Naš zahtjev kao komore je da prije svake odluke koja se donese postoji koordinacija i interakcija sa svim našim međunarodnim prijateljima, počev od SAD i onih iz EU. Moramo da promenimo imidž Kosova, a to ne možemo da uradimo suprotstavljajući se, već samo usklađivanjem sa našim prijateljima, koji su najzaslužniji što je Kosovo dostiglo ovaj razvoj“, kaže Rafuna.

Rafuna ističe da je šteta po ekonomiju, usljed uvođenja sankcija EU, velika.

„Pored kapitalnih projekata koji su predviđeni zakonom o budžetu, imamo i veoma veliku prepreku, a to je blokada ili obustavljanje projekata čija je vrijednost sada premašila 300 miliona, a koji su nastali kao posljedica kaznenih mjera za Kosovo“, kaže Rafuna.

Rafuna ističe da se radi na dovođenju stranih tržišta na Kosovo.

„Imali smo delegaciju iz Saudijske Arabije, koncentrisali smo se i na arapske zemalje, jer je to tržište koje se sve više otvara i sada ćemo vrlo brzo imati delegaciju iz Katara, Bahreina, ali ćemo imati i iz Dubaija. Jedini cilj nije da im izađemo u susret, on je strateški i primarni, ali je cilj i da se promoviše Kosovo, da dođu da vide da Kosovo nije zemlja u kojoj se ratuje, već mirna, stabilna i bezbedna za ulaganje. Pored tržišta arapskih zemalja, radimo i sa SAD, a sada smo nedavno potpisali ugovor sa komorom Ričengem, gdje ćemo u junu mjesecu imati delegaciju privrednika iz SAD, koja će doći da vidi priliku za investicije na Kosovu, ali i da sarađuju sa našim preduzećima“, nastavlja Rafuna.

On ističe da su neophodne mjere za pomoć proizvodnji.

„Moraju se preduzeti mejre da se pomogne proizvodnji, mora se pomoći i preko ministara raznih resora da lobiraju i da dignu glas kako u regionu tako i na tržištu EU, kako bi naši proizvodi što više prodrli. Ministarstvo spoljnih poslova i Agencija za promociju investicija, koja još nije u potpunosti funkcionalna, moraju da rade svoj posao kako bi što bolje promovisali naše proizvode, ali i da lobiraju da se pronađu nova tržišta“, kaže Rafuna.

Izvor: Kosovo Online/Teve1