Premijer Kosova, Albin Kurti, na konferenciji za medije komentirao je štrajk SBASHK-a u sektoru obrazovanja.

Kurti ponavlja zahtjev za prekid štrajka i početak nastave za učenike, ističući da su donijeli odluku da se do kraja godine državnim službenicima dodijeli iznos od 50 eura.

Kritizirao je pristup SBASHK-a, rekavši da je bojkot škole kao bojkot države.

Kurti je ponovno njihove zahtjeve opisao kao apsurdne i iracionalne, piše Reporteri.net.

“Mi smo uz nastavnike, ali oni trebaju biti uz učenike. Ne može se odvajati nastavnik od učenika. Bojkot škole znači bojkot države. Dosta smo se borili za školu da je sada bojkotujemo. Pozivam vas da u ponedjeljak budete u školi i podučavate naše učenike. Mi smo za nastavnike, ali nastavnici su za učenike. Moji ministri sastali su se nekoliko puta sa sindikalnim podružnicama Ujedinjenog sindikata. Ne želim preskočiti predsjednika Ujedinjenog sindikata i sastati se sa sindikalistima posebice. Ja sam socijaldemokrat, ja sam za jake sindikate i u privatnom sektoru. Ali apsurdni iracionalni zahtjevi koje su više proizvoljne želje nego stvarne mogućnosti, ne može se ići naprijed. Ne nedostaje socijalnog dijaloga, već racionalnosti zahtjeva”, rekao je Kurti.

OPremijer je dodao da je neodgovorno samo pozivati na povećanje plata, u vrijeme kada je većina djece funkcionalno nepismena.

“Onih 50 eura koje ćemo vam dati kao dodatak počevši od septembra vrijedit će cijelu godinu. Apsurdno traženje 100 eura, što je povećanje plata na 20 posto, postavljeno je kako bi se stvorio dojam da ćemo kad dođe nacrt zakona imati i više od toga. Na Kosovu, kada nam PISA testovi pokazuju da je tri četvrtine funkcionalno nepismene djece, ucjenjivati Vladu, pretiti Vladi raspadom države je apsolutna neodgovornost. Svi gube od štrajka. Dan bez učenja za djecu je neodgovorno ponašanje. Zbog nepismenih i zbog razmišljanja samo o platama, dopunjuju se naše socijalne liste, ili pomoćni ili fizički radnici u Njemačkoj. Moramo da popravimo obrazovni sistem, ali vidite šta se dešava, traženje novca da bankrotira državu, da uništi državu. Ja pozivam ljude na racionalnost, odgovornost i podučavanje”, rekao je Kurti na konferenciji za medije.