Zamjenik ministra prosvete

Zamjenik ministra prosvete Dukagjin Pupovci izjavio je da nije u planu promjena administrativnog uputstva koje zabranjuje nošenje vjerskih uniformi u školama, prenosi Koha.

Pupovci je na KTV rekao da se obrazovanje nikome ne uskraćuje.

"Ne može se reći da je bilo uskraćivanja prava na nastavak školovanja. Nismo spremni da revidiramo uputstvo o vjerskoj uniformi jer pokriva mnogo više od marame, a s druge strane, želimo da sačuvamo sekularnost javne škole. Uvijek postoje druge škole u kojima se takve stvari mogu dozvoliti, ali u državnu školu to ne treba miješati. Nemamo takve planove da diramo u to uputstvo", naveo je Pupovci.

Pupovci rekao je da povećanje plata nastavnika koje traži Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture značajno u odnosu na sadašnje plate nastavnika i iznosi 40 odsto.

On kaže da je koeficijent najveće plate na Kosovu 18, dok u prosveti raste na šest.

"Vrijednost koeficijenta utvrđuje se na godišnjem nivou Zakonom o budžetu. Po zakonu iz 2019. godine, koeficijenti su bili od jedan do 10, sada su od dva do 18", rekao je Pupovci.

Zamjenik ministra prosvete je naveo da su posljednji put razgovarali sa predstavnicima sindikata 18. avgusta i da se komunikacija sa tim sindikatom odvijala onoliko puta koliko je traženo.

"Posljednja komunikacija bila je 18. kada je najavljen štrajk, tog dana je izašao nacrt zakona u preliminarnim konsultacijama, poslali smo ga čelnicima sindikata i oni su telefonom potvrdili da su ga dobili. Inače, svaka naša komunikacija je obavljena, ako ne u istom danu, onda sutradan", rekao je Pupovci.

Prema njegovim riječima, tada je održan posljednji sastanak sa predstavnicima Ujedinjenog sindikata prosvete, nauke i kulture na kome je bilo riječi o koeficijnetima prilikom izrade Zakona o platama.

Zamjenik ministra prosvete je naglasio da je sidnikat na sastanku otvorio temu podjele 100 eura dodatka na mjesečnu platu nastavnika i da taj zahtjev uključuje i druge zaposlene u javnom sektoru.

"Rekli smo im da mi ne možemo da to podržimo jer će to morati da se proširi na ceo javni sektor, uključujući penzionere i socijalne kategorije. Opravdanje sindikata za ovaj zahtjev je da je došlo do velikog poskupljenja. Trenutno, na osnovu statistike, imamo prosječnu platu od 612 u javnom sektoru, dok je prosječna plata u privatnom sektoru 419 eura. Ako bismo kao ministarstvo podržali taj zahtjev, ovaj jaz bi se povećao“, dodao je Pupovci.

Pupovci je naglasio da u uslovima štrajka sindikati sami plaćaju štrajkače, ali da se to, prema njegovim riječima, na Kosovu ne poštuje.

"Obustavljanjem plata prosvetnim radnicima vlast poštuje zakon", naveo je Pupovci. On je naglasio da ovo pitanje izaziva nepotrebne tenzije, dodajući da prikupljanje podataka o tome ko štrajkuje ne treba posmatrati kao pritisak.

On kaže da su neke opštinske direkcije odbile da sarađuju sa resornim ministarstvo u vezi sa dostavljanjem podataka u kojim školama je štrajk održan.

Pupovci je naveo da većina škola nije bila otvorena za učenike 1. septembra, iako je u nekima održana puna nastava i ocjenio da su neprihvatljivi pritisci na direktore škola od kojih je zatraženo da stupe u štrajk.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore