Onemogućiti...

Gradonačelnici opština na sjeveru Kosova razmatraju mogućnost podnošenja zahtjeva Ustavnom sudu s ciljem da administrativno uputstvo proglasi neustavnim i onemogući njihovo razriješenje, potvrđeno je za KoSSev.

U danu kada je Centralnoj izbornoj komisiji dostavljena prva peticija – za razriješenje gradonačelnika Zubinog Potoka, a nakon što su prethodno u ovoj, kao i u drugim opštinama na sjeveru Kosova prikupljani potpisi, stigla je vijest da su se gradonačelnici čija se smjena traži sastali u Leposaviću.

Izmir Zeqiri (Zubin Potok), Ilir Peci (Zvečan), Erden Atiq (Sjeverna Mitrovica) ove nedjelje su bili gosti gradonačelnika Leposavića, Lulzima Hetemija, a sastanku su prisustvovali i zvaničnici ministarstva administracije lokalne samouprave.

O ovom sastanku je u utorak izvjestio gradonačelnik Zubinog Potoka, Izmir Zeqiri, navodeći kratko da su imali priliku da razgovaraju „o svim izazovima i problemima“.

Prema nezvaničnim saznanjima KoSSev portala, na ovom sastanku se razgovaralo i o mogućnosti podnošenja zahtjeva Ustavnom sudu s ciljem da se Administrativno uputstvo za smjenu gradonačelnika koje je ljetos donela Vlada Kosova proglasi neustavnim, odnosno da sud izda zabranu smjene gradonačelnika dok ne donese konačnu odluku.

Gradonačelnik Zubinog Potoka, Izmir Zeqiri potvrdio je danas za KoSSev da se na ovom sastanku razgovarali o toj temi.

„Samo smo razmatrali, odluku još uvijek nismo doneli“, kazao je Zeqiri.

Na pitanje kada bi odluka mogla biti doneta, kazao je da ćemo biti obavješteni o svemu, naglašavajući još jedno, da su „samo pričali“ o podnošenju zahtjeva Ustavnom sudu.

Upitan da li gradonačelnici smatraju da cijelo administrativno uputstvo nije u skladu sa ustavnom ili samo pojedini članovi, Zeqiri kaže da je problematična realizacija procesa za smjenu od strane inicijativne grupe, odnosno prikupljanje potpisa za peticiju.

„Konkretno ništa, ali moje lično mišljenje je da nije sve – peticija, bilo pod zakonskom kontrolom“, kratko je kazao.

Zeqiri je i u prethodnim danima tvrdio da je proces prikupljanja potpisa za njegovu smjenu iregularan, odnosno da ga vidi kao „zakulisnu scenu Srpske liste“, te da navodno „grupa vrši pritisak na Srbe“. Zbog toga je i kazao da smatra da „peticija neće biti uspješna“.

Podsjetimo, potpisi za smjenu gradonačelnika prikupljani su prethodne nedjelje u Zubinom Potoku, Leposaviću, Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu.

Inicijativne grupe koje su organizovale ovaj proces, tvrde da imaju podršku više od 20 odsto upisanih birača.

Peticije su potom dostavljene predsjednicima Skupština Opština na sjeveru Kosova, koji su ih zatim proslijedili Centralnoj izbornoj komisiji. Ova komisija je u obavezi da peticije razmatra, a potom ih i potvrdi, ukoliko utvrdi da nema iregularnosti.

Ukoliko CIK potvrdi peticije, sledi organizacija glasanja za smjene gradonačelnika. Da bi se ovaj korak uspješno realizovao, potrebno je da za razriješenje glasa 50 odsto plus jedan birač sa pravom glasa u ovim opštinama.

Proces smjene sada dodatno komplikuje to što Kosovo nema donešen Zakon o referendumu.

Ukoliko se u tome uspije, predsjednica Kosova je u obavezi da raspiše vanredne izbore za gradonačelnike.

Aktuelni gradonačelnici Sjeverne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana, izabrani su na izborima koji su održani aprila prošle godine, koje su Srbi bojkotovali, nakon što su prethodno napustili kosovske institucije.