Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku pozvala je premijera Albina Kurtija da se vrati na Kosovo iz Grčke i da se pozabavi brigama i problemima građana, koji se, kako navodi, bore za egzistenciju, prenosi Reporteri.

Çitaku je rekla da je, od posljednjih 100 dana, Kurti proveo 45 dana u inostranstvu, a nije postigao nikakve rezultate.

"U ovom trenutku, kada se većina kosovskih porodica suočava sa najvećom ekonomskom krizom, sa ogromnim povećanjem cijena osnovnih proizvoda, premijer je odlučio je da bježi sa Kosova i provodi vrijeme u posjetama, koje bi se, najblaže rečeno, mogle nazvati učenjem", rekla je Çitaku.

Ona smatra da Kurti bježi od odgovornosti, podsjetivši da je Kurti započeo svoj mandat van Kosova, vodeći kampanju u Albaniji.

Prema riječima Çitaku, ovo je izbor koji je  Kurti napravio od početka svog mandata do danas, uzdržavajući se od upravljanja i suočavanja sa problemima građana.

"U ovom periodu, građani su napušteni od vlasti, uz ogromna poskupljenja, sa energentima tri puta skupljim, sa inflacijom od 14 odsto, a jedino rješenje im je da pobjegnu sa Kosova", rekla je ona.

Podsjeća da je Kosovo prošle godine napustilo 42.000 građana, kao i da  hiljade drugih čekaju svakog dana ispred ambasada da odrede svoje datume za radne vize.

"Građani Kosova su 14. februara 2021. godine glasali za Albina Kurtija i Samoopredjeljenje, vjerujući u njihova obećanja. Ali ono što vide je da su obećanja premijera pretrpela veću inflaciju od cijena", rekla je ona.

Çitaku je istakla zabrinutost gradonačelnika kosovskih opština, koji se, bez obzira stranačku pripadnost, žale da je Vlada blokirala sve projekte jer ne izdvaja novac.

"Umjesto da donosi odluke koje spadaju u nadležnost vlade premijer Kurti donosi proizvoljne odluke u oblasti ekonomije miješajući se u određivanje cijena", kazala je ona.

Çitaku smatra da je aktuelna vlada potpuno netransparentna čak i kada je u pitanju dijalog.

"Čuli smo od posrednika Evropske unije da postoje skoro četiri nova sporazuma. Tražimo da nas obavjesti premijer Kurti, ili de fakto premijer Bislimi, koji su to sporazumi. O čemu se radi?", zaključila je Çitaku.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri