Zabrinjavajuće

Novinarka Klana Kosova, Arberesha Uka, rekla je da, pored odlaska ljekara sa Kosova, podjednako zabrinjava i sve veći broj odliv medicinskih sestara, prenosi Periskopi.

"Ne odlaze samo doktori, odlaze i medicinske sestre, to je još jedna izuzetno uznemirujuća tema. Nedavno su se neke medicinske sestre sa kardiologije žalile Zdravstvenoj inspekciji, jer jedna sestra brine o 15 pacijenata i na taj način im je nemoguće pružiti kvalitetnu uslugu", rekla je Uka koja prati sektor zdravstva.

Dodaje da će prema podacima Komore medicinskih sestara, u roku od pet godina Kosovo biti prinuđeno da uvozi medicinske sestre iz inostranstva.

"Barem su nam tako rekli u Komori medicinskih sestara. Normalno, jedna medicinska sestra ne može pokriti odjeljenje sa 15 do 20 pacijenata i zbog toga odlaze. Mislim ovo je zabrinjavajuće, čak i Komora medicinskih sestara, po analizi njihovih predviđanja, ne znam, ali barem kažu da za pet godina, ako se ovaj trend nastavi, moraćemo da dovodimo medicinske sestre iz inostranstva", rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Periskopi