Neophodna podrška

Velika Britanija bezuslovno podržava članstvo Kosova u Savjetu Evrope i ohrabruje je da učini sve što je u njenoj moći da obezbjedi neophodnu podršku za uspešan ishod glasanja u Komitetu ministara Savjeta Evrope, saopšteno je iz britanske ambasade portalu Kallxo.

Navodi se da ukoliko pitanje članstva u Savjetu Evrope uspije da bude uvršteno na dnevni red Komiteta ministara Savjeta Evrope, sredinom maja, tada je Kosovu za članstvo potrebno dvije trećine glasova.

Portal podsjeća da su ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Njemačke kao prvi korak članstvu u Savjetu Evrope Kosovo uslovili podnošenjem nacrta statuta Zajednice srpskih opština Ustavnom sudu.

Portal podsjeća da je na glasanju 16. aprila od 171. delegate njih 131 glasalo “za”, 29 “protiv”, a 11 parlamentaraca je bilo uzdržano.

Zaključak PSSE je podrazumevao i zahtjev za ukidanjem zvezdice, odnosno fusnote koja se koristi od 2012. godine u svakom izvještaju i komunikaciji o Kosovu.

Takođe, preporučuje se da Kosovo bude pozvano kao država, shodno članu 4. Statuta Savjeta Evrope, a ne kao teritorija.

Na osnovu člana 5. Kosovo je 12. maja 2022. godine podnelo zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope. Aplikaciju je podnela zamjenica premijera i ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kallxo/Kosovoonline