IZBJEGAVAJTE IH

Hrana koju jedete igra ključnu ulogu u svakom području vašeg zdravlja, a hranjenje vašeg tijela nutrijentima koje su mu potrebne za napredovanje je sastavni dio kada je u pitanju održavanje vašeg tijela u odličnoj formi.

Iako su ugljikohidrati temelj naše ishrane, nisu svi jednaki. Neki, često nazivani "najgorim ugljikohidratima", mogu imati štetne učinke na naše zdravlje, naročito ako se konzumiraju prekomjerno. Ti ugljikohidrati su obično rafinirani i prerađeni te im nedostaju esencijalni hranjivi sastojci i vlakna.

Žitarice s visokim udjelom šećera

Žitarice s visokim udjelom šećera često se reklamiraju kao ukusne opcije za doručak, za brz i praktičan obrok. Ove žitarice obično su pune dodanih šećera radi poboljšanja okusa i privlačnosti, ali često im nedostaju važne hranjive tvari i vlakna.

Ultra-prerađene grickalice

Svi volimo grickalice, ali istina je da njihova praktičnost loše utječe na naše zdravlje. Od čipsa do kolača i slatkiša, ove poslastice često su ukusne zbog visokih razina šećera, nezdravih masnoća, soli i aditiva za poboljšanje okusa i roka trajanja.

Štoviše, pretjerani unos rafiniranih šećera i nezdravih masnoća, koje se nalaze u ultra-prerađenim grickalicama, može dovesti do inzulinske rezistencije, upale te povišene razine kolesterola i triglicerida, što su sve faktori rizika za srčane bolesti.

Bijeli hljeb

Bijeli hljeb popularan je zbog svoje svestranosti. Međutim, njegov visoki glikemijski indeks može uzrokovati brze skokove razine šećera u krvi, što dovodi do povećane gladi i mogućeg prejedanja. Štoviše, redovita konzumacija bijelog kruha povezana je s nakupljanjem visceralne masnoće, što je povezano s raznim zdravstvenim rizicima, uključujući dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne probleme.