Trend se nastavlja

Šef Ljekarske komore Kosova Pleurat Sejdiu saopštio je da je 29 ljekara napustilo Kosovo u prva tri mjeseca ove godine, prenosi Front onlajn.

"Što se tiče broja ljekara, trend se nastavlja na isti način. Do danas postoji 29 ljekara koji su dobili dokumentaciju za zapošljavanje u evropskim zemljama. Tako da je to broj ljekara koji su otišli u prva tri mjeseca ove godine, što je isti broj kao prva tri mjeseca prošle godine", kaže on.

Sejdiu je izjavio da su razlozi za odlazak ljekara sa Kosova nezaposlenost, uslovi rada i plata.

"Radili smo anketu ili upitnik za razloge odlaska ljekara koji odlaze sa Kosova i kao glavni razlog navode nezaposlenost jer imamo 441 nezaposlenog ljekara, to je prvi razlog. Drugi razlog su uslovi rada i uslovi kvaliteta specijalističkog obrazovanja i treći razlog su plate koje su oko 700 eura", neveo je on.

Šef Ljekarske komore Kosova dalje ukazuje na to da je prošlo više od dve godine otkako komora nije imala sastanak sa Ministarstvom zdravlja. Prema njegovim riječima, komora koju vodi zatražila je sastanak sa ministrom zdravlja Arbenom Vitijom, ali nisu dobili odgovor.

"Nismo imali sastanke sa Ministarstvom više od dvije godine. Formalno smo zatražili od svih predsjedavajućih komora, prije otprilike dva mjeseca, da imaju sastanak i razgovaraju sa ministrom o implementaciji zakona vezanih za komore, ali odgovor nismo dobili i ne znamo razlog", rekao je Sejdiu.

Izvor: Kosovo Online/Front online