Igra političke igre

Predsjednik Alijanse za novo Kosovo Behgjet Pacolli rekao je da premijer Albin Kurti u vezi sa ZSO želi da izbjegne ocjenu ustavnosti, tako što će to pitanje podići na nivo međunarodnog sporazuma sa Srbijom, prenosi Periskopi.

"Rekao bih da nacrt, koji je trenutno "političko čudovište“, može da naruši interese Kosova i ustavnu strukturu“, naglasio je Pacolli.

Prema njegovim riječima, Kurti je na zahtjev pomoćnika američkog državnog sekretara Jamesa O'Briana, predsjednika Francuske Emmanuela Macrona i kancelara Njemačke Olafa Scholza prihvatio konkretne korake ka osnivanju ZSO, kao uslov za pristupanje Savjetu Evrope.

"Nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom koji je predložila EU je u skladu sa onim što je premijer Kurti prihvatio u Ohridu i kasnije. Mi samo treba da pročitamo šta je prihvatio i da vidimo šta on kaže o tome šta se dogovorio sa našim partnerima. Međutim, zabrinut sam u vezi sa insistiranjem premijera na potpisivanju internog vladinog dokumenta sa Srbijom, umjesto da ga dostavi na razmatranje Ustavnom sudu Kosova", naglasio je Pacolli.

Pacolli smatra da Kurti "bezbrižno igra političke igre" zbog čega su države Kvinte izrazile nevjericu u postupke Kurtijeve vlade.

"Skeptičan sam prema tome kako Kurti vodi međunarodne odnose, on igra političke igre bez obzira na prethodne obaveze ili izjave. Kosovski partneri, uključujući i zemlje Kvinte, izrazili su nepovjerenje prema djelovanju vlade, uslovljavajući dalju saradnju ispunjavanjem uslova za Savjet Evrope. Ovaj nedostatak povjerenja proizilazi iz uočenih razmatranja u pristupu vlade i njene spremnosti da da prioritet kratkoročnim političkim dobicima u odnosu na dugoročne strateške interese", rekao je Pacolli.

Naglasio je i da sporazumi koje je Kurti potpisao podrivaju nezavisnost Kosova, ali da to, prema njegovim riječima, šef kosovske vlade ne razumije.

"Premijer Kurti ne razumije posljedice nekih sporazuma kao što je Ohrid, koji je po mom mišljenju, korak unazad za suverenitet Kosova. Odredbe u nacrtu Asocijacije koje povezuju Udruženje sa Rezolucijom 1244 UN podrivaju nezavisnost Kosova. Isto tako, Asocijacija za članstvo u Savjetu Evrope zabrinjava zbog strateških prioriteta vlade i spremnosti na kompromise u ključnim pitanjima, donoseći manje koristi za Kosovo", ističe Pacolli.

Skeptičan je i u pogledu članstva Kosova u Savjetu Evrope.

"Sumnjam u sposobnost Kosova da obezbjedi članstvo u Savjetu Evrope bez ispunjavanja političkih uslova koje su postavile zemlje Kvinte. Kosovo rizikuje da ponovi prethodne greške, kao što je proces demarkacije, ako izabere populizam umjesto pragmatične diplomatije. Pristup premijera Kurtija upravljanju treba kritikovati zbog njegovih populističkih nijansi i odsustva suštine“, naglasio je Pacolli.

Izvor: Kosovo Online/Periskopi