Sinoć je u Metropolitan muzeju u New Yorku održana Met Gala koja se naziva i najvažnijim modnim događajem godine, a tema je bila "Uspavane ljepotice: Ponovno buđenje mode".

Dress code je bio "Bašta vremena", a najpoznatije modne kuće i svjetski priznati dizajneri bili su zaduženi da spomenutu temu interpretiraju i predstave na kreacijama koje su nosile poznate zvanice.

Počev od Jennifer Lopez koja je bila jedna od kopredsjedavajućih ovogodišnjeg izdanja Gale preko Kim Kardashian, Rite Ore, Shakire, Tyle te drugih poznatih, najznačanije ličnosti iz svijeta showbiza prošetale su tepihom prilagođenom temi događaja.

Svake godine, listu gostiju odobrava glavna urednica Voguea Anna Wintour, ali prisustvo se ne zasniva samo na pozivu – postoje i ulaznice koje papreno koštaju.

Time je izvijestio da su pojedinačne karte za Met Galu 2024. godine, koja podrazumijeva prikupljanje sredstava za Institut za kostime Metropolitan muzeja umjetnosti, koštale 75.000 dolara, u odnosu na 50.000 dolara 2023. godine. Stolovi počinju od 350.000 dolara.

Stolove obično kupuju dizajnerske kuće, brendovi ili kompanije, koje zatim biraju koga žele pozvati za stol, što također zahtijeva odobrenje Anne Wintour.


Kendall Jenner (Foto: EPA-EFE)

Kendall Jenner oduševila je u Givenchy haljini iz '99 sa slojevima crnog i prozirnog tila koji joj je prekrivao tijelo. Izrezani detalj na struku istakao je njenu figuru, a ovaj komad odjeće je imao više od 100.000 izvezenih perli i šljokica.


Emily Ratajkowski (Foto: EPA-EFE)

Emily Ratajkowski je nosila vintage haljinu modne kuće Versace iz kolekcije jesen/zima 2001. godine.
  Rita Ora je nosila šarenu haljinu sa perlama i izrezima duž njenog tijela. Ona je rekla za Vogue da materijal od perli datira iz "prvog i drugog stoljeća prije nove ere".


Kim Kardashian (Foto: EPA-EFE)

Kim Kardashian se odvažila na haljinu Maison Margiela koja je imala srebrni korzet i metalne elemente, a posebno je upečatljiv bio njen nevjerovatno uzak struk.


Jennifer Lopez (Foto: EPA-EFE)

Jennifer Lopez nosila je Schiaparelli haljinu koja se sastojala od 2,5 miliona ručno ušivenih perli.


Tyla (Foto: EPA-EFE)

Južnoafrička pjevačica Tyla bila je jedna od najupečatljivije obučenih zvanica Gale, a nosila je haljinu od pijeska u kojoj se jedva kretala.


Irina Shayk (Foto: EPA-EFE)

Irina Shayk je zablistala na Met Gali u haljini napravljenoj u potpunosti od Swarovski kristala. Haljinu supermodela sa širokim izrezom prekrilo je 84.000 kristala, a za kreiranje joj je bilo potrebno više od 200 sati, navodi Vogue.


Zendaya (Foto: EPA-EFE)

Zendaya je bila još jedna od ličnosti koje su obilježili sinoćnji događaj pojavivši se u plavo-zelenoj prilagođenoj haljini Maison Margiela s detlajima grana i voća.


Dua Lipa (Foto: EPA-EFE)

Dua Lipa oduševila je pojavivši se u gotičkom crno-bijelom čipkastom korzetu i suknji Marca Jacobsa, u kombinaciji s mrežastim rukavicama te plaštom od perja.


Bad Bunny (Foto: EPA-EFE)

Kad govorimo o najbolje obučenim muškarcima, među njima je svakako i Bad Bunny koji se pojavio u Maison Margiela kreaciji.


Shakira (Foto: EPA-EFE)

Shakira je izgledala zapanjujuće u vatrenocrvenoj haljini Caroline Herrere s dugim šlepom, dramatičnim rukavima i visokim prorezom na butinama.
  Eddie Redmayne i njegova supruga Hannah Bagshawe povjerili su kreiranje svog outfita londonskom dizajneru Steveu O Smithu.


Gigi Hadid (Foto: EPA-EFE)

Haljina Gigi Hadid bila je ukrašena 3D ružama, a kreaciju Thomea Browna radilo je više od 70 ljudi preko 13.500 sati.


Nicole Kidman (Foto: EPA-EFE)

Nicole Kidman nosila je reinterpretaciju kultne haljine Cristobala Balenciage iz 1950-ih.


Lana Del Rey (Foto: EPA-EFE)

Lana Del Rey pojavila se u krem haljini Alexander McQueen s detaljima u obliku grana drveta te velom koji joj je prekrivao lice.

Lil Nas X nosio je kraciju Raula Lopeza iz Luara koja je bila ukrašena sa 50.000 Swarovski kristala.