IZBJEGNITE LIJEKOVE

Visok krvni pritisak ili hipertenzija poveća rizik od moždanih i srčanih udara, zatajenja srca i bubrega pa je zbog toga važno da ga redovno provjeravate i kontrolišete.

Jedan od voditelja Centra za poremećaje krvnog pritiska na klinici Cleveland ljekar Luke Laffin ističe kako određeni lijekovi učinkovito djeluju u kontroli i snižavanju krvnog pritiska, ali da u nekim slučajevima promjena životnog stila također može biti učinkovita.

Laffin navodi da je normalan krvni pritisak treba biti 120/80 Hg. Broj 120 označava takozvani sistolički pritisak odnosno pritisak u vašim arterijama dok vam srce kuca. S druge strane broj 80 predstavlja dijastolički krvni pritisak odnosno pritisak koji vaše arterije doživljavaju tokom razdoblja odmora između otkucaja.

Ukoliko je vaš sistolički broj iznad 120, Laffin preporučuje da smanjite unos natrija, a to ćete zapravo postići smanjivanjem soli u obrocima.

"Ciljajte na manje od 2.300 miligrama dnevno. Idealno je manje od 1.500 miligrama dnevno. Ishrana s niskim unosom natrija jednaka je uzimanju jednog do dva lijeka za snižavanje krvnog pritiska. Dalje, određeni lijekovi za snižavanje krvnog pritiska ne djeluju ni približno tako učinkovito ako je neko na ishrani bogatoj natrijem", kaže dr. Laffin.

Istraživanja iz 2019. godine pokazuju da visok unos natrija povećava krvni pritisak, dijelom zbog zadržavanja vode i promjena u strukturi i funkciji određenih arterija. Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da smanjenje unosa soli također može smanjiti krvni pritisak.