Njemačka ambasada

Ambasada Njemačke na Kosovu poručila je da je vrijeme da Vlada Kosova ubedi države članice Savjeta Evrope da zaslužuje prijem u tu međunarodnu organizaciju, preduzimajući konkretne korake ka stvaranju Zajednice srpskih opština, prenosi Koha.

Iz njemačke ambasade su rekli da Kvinta i drugi kontinuirano naglašavaju da očekuju da Kosovo preduzme opipljive korake za formiranje ZSO, kako bi ostvarilo potrebnu dvotrećinsku većinu u Komitetu ministara Savjeta Evrope.

„Takav korak, po našem mišljenju, predstavljalo bi podnošenje prijedloga statuta ZSO Ustavnom sudu. Kako je ambasador rekao u svom tvitu poslije glasanja u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope: Kosovo mora da uradi veliki posao. To se još nije dogodilo. Sada je na premijeru Albinu Kurtiju i njegovoj vladi da ubede potrebne države članice drugim sredstvima, odnosno preduzimanjem drugih konkretnih koraka ka stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom, koju se Kosovo obavezalo da će uspostaviti i koja je međunarodna obaveza“, saopštila je njemačka ambasada.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore