Neprihvatljivo!

Dva odbora Skupštine Kosova, za spoljne poslove i za evropske integracije, saopštila su da se protive bilo kakvim dodatnim koracima, mapi puta ili ponovnoj procjeni kriterijuma za liberalizaciju viznog režima, prenosi Reporteri.

Članovi ovih odbora smatraju neprihvatljivom izjavu komesara za proširenje Olivera Varhelyia o dodatnoj mapi puta za obezbjeđivanje vizne liberalizacije.

"Skupštinski Odbor za spoljne poslove i dijasporu i Odbor za evropske integracije protive se bilo kakvoj mapi puta, dodatnim koracima ili ponovnoj procjeni kriterijuma za liberalizaciju viznog režima za građane. Štaviše, izjava komesara EU je u potpunoj suprotnosti sa posljednjim objavljenim Izvještajem Evropske komisije, 2018. godine, u kome je ponovo potvrđeno da je Kosovo ispunilo sve kriterijume u vezi sa procesom liberalizacije viza", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Oni su naglasili da postoji hitna potrebu za ukidanjem viznog režima bez odlaganja i da su spremni da odgovore na sva pitanja zarad što bržeg i hitnog sprovođenja preporuke Evropske komisije 2018. godine o ukidanju viznog režima za građane Kosova, koji jedini u Evropi ne uživaju ovo pravo.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri