Ne odustajemo od namjere

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo ne odustaje od namjere da postane članica NATO pakta, istakavši da bi to članstvo donelo mir, stabilnost i bezbjednost cijelom regionu, prenosi Koha.

Osmani je u intervju za Al Jazeeru rekla da će Rusija nastaviti sa prijetnjama zemljama koje odaberu evroatlanski put.

"Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini je prije nekoliko dana rekao da ako Bosna i Hercegovina uđe u NATO, čeka je nešto slično kao Ukrajinu. To je direktna prijetnja ne samo za Bosnu, već i za sve zemlje u regionu ili šire koje namjeravaju da pristupe alijansi. Ali to ne bi trebalo da nas spreči da uđemo u NATO. NATO nije samo vojna mašina, već sistem zasnovan na vrijednostima. Želimo da im se pridružimo zbog vrijednosti koje predstavlja, ali i zbog bezbjednosti koju bi to donelo regionu", rekla je Osmani.

Ona je dodala da je članstvo Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije u NATO donelo veću bezbjednost regionu.

"Pristupanje Kosova i Bosne i Hercegovine ovoj porodici bilo bi dobro za ceo region. Razumijem da četiri zemlje članice NATO koje ne priznaju Kosovo možda oklijevaju, ali to moraju da vide sa bezbjednosne tačke gledišta. Ako to vide na ovaj način, razumeju zašto je važno da zemlje Zapadnog Balkana uđu u NATO", rekla je Osmani.

Osmani je dodala da Kosovo prethodno namerava da se pridruži programu NATO "Partnerstvo za mir".

"Ono što sada radimo je da otvorimo političke razgovore sa državama članicama NATO, da prvo uđemo u 'Partnerstvo za mir' i da nastavimo naredne korake. Program 'Partnerstvo za mir' uključuje i anti-NATO zemlje kao što su Belorusija i Srbija. Bjelorusija direktno pomaže Rusiji, dok Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Obe države kažu da se nikada neće pridružiti NATO, a u ovom su programu 'Partnerstvo za mir'", rekla je Osmani.

Predsjednica Kosova smatra da nema sličnosti između Ruske invazije na Ukrajinu i NATO bombardovanja bivše Jugoslavije 1999. godine.

"Vjerujem da je istina jasna i da niko ne bi trebalo da bude žrtva ruske propagande. Ono što se desilo u bivšoj Jugoslaviji dogodilo se pred očima cijelog svijeta. Bili su to hrabri novinari koji su dolazili na Kosovo, u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku i pričali ljudima širom svijeta šta se dešava. Dešavao se genocid, zločin protiv naroda i ratni zločini koji su činjeni pod upravom 'balkanskog koljača' Slobodana Miloševića i njegovog režima. Njegovi ministri sada vode Srbiju. Predsjednik Srbije je bio Miloševićev ministar propagande. Oni su veoma dobri u propagandi i služe Rusiji u tome. Postoji sličnost u situaciji, jer su zločini Miloševića i Putina isti. I nema sličnosti kao što tvrde Lavrov i Putin. NATO je intervenisao na Kosovu da zaustavi genocid nad nezavisnim narodom Kosova. Rusija vodi ničim izazvan rat u Ukrajini protiv civila i nevinih ljudi", rekla je ona.

Kako dodaje, nada se da će svijet naučiti da "nema mira sa autokratama i da one donose samo uništenje i bol".

"Moramo da obezbjedimo da se sve države, velike i male, ujedine i obezbjedimo da se Putinov režim sruši i zaustavi ono što Rusija radi", rekla je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore