Sporazum Kosova sa Turskom i Kanadom

Danas je održana sjednica Vlade Kosova, na kojoj su ministri, između ostalog, usvojili inicijativu o sklapanju sporazuma između Kosova sa Kanadom i Turskom o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola.

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla, rekao je da ovim sporazumima oni građani koji imaju boravišnu dozvolu u Kanadi i Turskoj, ne moraju da polažu dodatne ispite ili testove.

Sveçla je takođe podsetio da se uskoro očekuje i finalizacija sporazuma između Kosova i Njemačke o vozačkim dozvolama.

„Nakon dužeg angažovanja očekujem da se ova nedjelja uspješno okonča uzajamnim priznavanjem vozačkih dozvola sa Federalnom Republikom Njemačkom“, rekao je Sveçla.

Na današnjoj sjednici ministri su takođe usvojili i Nacrt odluke o primeni međunarodnih sankcija koje je Evropski savjet uveo protiv 183 lica i 26 beloruskih subjekata povezanih sa režimom Aleksandra Lukašenka.

Istovremeno, usvojena je i inicijativa za zaključivanje finansijskog sporazuma za IPA 2021 između Kosova i EU.

U vezi sa ovim sporazumom, premijer Albin Kurti je objasnio da Kosovo koristi 63,96 miliona eura iz njega i da će ta sredstva biti namjenjena za opštinske projekte, životnu sredinu, deminiranje, podršku poljoprivredi, ruralnom razvoju i unutrašnjem tržištu.

Kurti je na istoj sjednici opravdavao odluku Regulatorne kancelarije za energetiku (RUE) o povećanju cijena struje za određene tarife.

Kazao je da je puna subvencija uvoza energenata po trenutno visokim tržišnim cijenama nedostupna za budžet koji ima Kosovo.

„Tokom zimskih mjeseci morali smo da uvozimo oko 40 odsto struje koju smo potrošili i to po uvoznim cijenama i do 7 puta skupljim od uobičajenih. U januaru smo za samo jedan dan platili uvoz 2,5 miliona eura. Subvencionisali smo potrošnju iz uvoza. Omogućili smo nesmetano snabdjevanje da se kriza ne oseti. Najkritičniji su bili decembar i januar. Bili su dugi i hladni, praćeni rashodima na kraju godine i većom potrošnjom električne energije. Zato smo vodili računa da tokom ova dva mjeseca ne bude dodatnog opterećenja za građane. Ali takav oblik subvencije je nedostupan i neodrživ za naš budžet. Tokom ove godine se ne očekuje povratak uvoznih cijena na prethodne brojke“, objasnio je Kurti.

Vlada Kosova odobrila je januara zahtjev RUE, prema kojem će, između ostalog, oni potrošači u domaćinstvima koji troše preko 600kWh energije, račune plaćati skuplje. Istovremeno, korisnici koji troše više od 800kWh, takođe će račune plaćati skuplje i nemaju prava na subvencije od vlade.

Međutim, kako su javili mediji, RUE je juče odlučio da izmjeni svoj prijedlog, odnosno da skuplju struju plaćaju potrošači koji troše iznad 800 kWh i to je stupilo na snagu odmah.

Istovremeno, vlada je u prošlu subotu usvojila odluku da subvencioniše plaćanje energije potrošačima, kojom se vlada obavezuje da će obezbjediti 90 miliona eura za energetske subvencije.


Kurti je na sastanku izneo i neke primjere prosječnih troškova i izmjene starih računa.

Kako je objasnio, ako porodica potroši 850kWh, uz odnos visoke i niske tarife 60-40, razlika između dva računa biće oko 2 i po eura, od 49,6 u starom do 52 u novom. Oni koji troše 1000kWh razlika je oko 10 eura, dok se razlika povećava koliko raste potrošnja.

Kurti je rekao da prema podacima zasnovanim na prošlogodišnjim rashodima, 70,4 odsto potrošača domaćinstava nije pogođeno poskupljenjem energenata tokom zime, dok se taj procenat pomjera i na 90 tokom ljeta.

Pravdajući odluku da privrednici ne budu pogođeni povećanjem cijena energenata, Kurti je rekao da se to radi kako bi se izbjeglo dodatno poskupljenje proizvoda.

Kurti je na kraju rekao da ne postoji idealno rješenje za energetsku krizu i da je puna državna subvencija nedostupna, a da je otklanjanje krize nemoguće odmah.

Istovremeno, pozvao je građane da racionalno troše struju, rekavši da „što se više uštedi energije, to je manja potreba za uvozom i manji uticaj energetske krize na domaćinstva”.

„Ušteđena energija je ušteđen državni budžet i džep građana“, istakao je Kurti.