Osiromašenje i otežan život

Nerazumna povećanja cijena dodatno otežavaju ionako težak ekonomski i društveni život građana Kosova.

Ovo je putem reakcije rečeno iz Unije nezavisnih sindikata Kosova (UNSK), nakon odluke Regulatornog ureda za energiju (RUE) da poveća tarife za struju.

Prema UNSK-u, najavljeno poskupljenje struje koje je danas postalo stvarnost ne odnosi se samo na potrošenu električnu energiju, već i na prekoračenje troškova života.

„Unija nezavisnih sindikata Kosova, pobornik principijelnih procesa razvoja socijalnog dijaloga, nikako se ne slaže s ovom akcijom Vlade da se otvore vrata, što će omogućiti odvijanje procesa, koji će učiniti onemogućiti normalan život zaposlenih, a kamoli onima koji nisu zaposleni", stoji u reakciji UNSK.

Prema njihovim riječima, godinama na Kosovu nema povećanja minimalne plate, dok su troškovi života u stalnom porastu.

„Godinama nije bilo razumnog i dostojanstvenog povećanja minimalne plate, ali je došlo do povećanja troškova života koji su danas dosegli vrhunac, a ovaj vrhunac će građanina baciti na zemlju, osiromašivši ga“, stoji u njihovoj reakciji.

Unija nezavisnih sindikata Kosova očekuje i poziva na opravdanost djelovanja "hitno i principijelno da se ne otvaraju vrata lošim i štetnim procesima koji dovode do osiromašenja i otežanog života na Kosovu".