Inflacija dostigla 14 odsto

Demokratska partija Kosova (PDK) i Alijansa za budućnost Kosova (AAK) traže da minimalna plata u zemlji bude 400 eura, a ne 264 eura kako je predložila Vlada, prenosi Ekonomija onlajn.

Ove dvije stranke traže i da se Zakon o platama što prije procesuira u Skupštini, dodajući da Zakon nije predviđen ni u nacrtu budžeta za 2023. godinu.

Poslanik PDK Ferat Shala rekao je za Ekonomiju onlajn da je inflacija već dostigla 14 odsto, dodajući da bi minimalna plata trebalo da bude 400 eura.

Prema njegovim riječima, obaveza je institucija da plate u privatnom sektoru budu srazmerne problemima koji su zahvatili državu i platama u javnom sektoru.

"Već zvanično imamo cifru da je stopa inflacije prešla 14 odsto. Nema smisla da minimalna plata bude po prijedlozima Vlade i trebalo bi da bude oko 400 eura. Institucionalna i društvena obaveza građana je da plate u privatnom sektoru budu kompatibilne sa problemom i platama u javnom sektoru", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Vlada nije izradila nikakav plan za subvencionisanje privatnog sektora.

"Vlada nikada nije napravila plan u fiskalnoj politici da subvencioniše privatni sektor na legalan način. Naprotiv, određene mjere su bile za osudu i regresivne što se privatnog sektora tiče. Ne vidimo nikakvu perspektivu da sa ovim ekonomskim politikama, a posebno sa izradom nacrta budžeta za narednu godinu, privatni sektor ima neku značajniju podršku. Zakon o platama nije predviđen ni u nacrtu budžeta i to je velika prevara koja nam se dešava", rekao je Shala.

Poslanica AAK Albana Bytyqi rekla je da se hitno traži usvajanje Zakona o platama i istakla da se privatni sektor stalno ignoriše i da je neophodan odgovor Vlade da pomogne ovom sektoru omogućavanjem povećanja plata.

"Mi smo, kao Savez, zatražili da Zakon o platama što prije dođe u Skupštinu i što prije bude usvojen i stupi na snagu i tražimo da se Zakon o platama izglasa jer, sagledavajući ekonomsku krizu u zemlji, vidimo da je potrebno da se to odobri", rekla je ona.

Dodaje da, iako je privatni sektor veoma važan, Vlada mu ne daje nikakvu opciju što je, ističe ona, stvar neznanja.

Izvor: Ekonomia online/Kosovoonline