1. maj

Nedostatak i nepoštovanje ugovora o radu, prekovremeni rad, niske plate i neadekvatna sigurnost na radnom mjestu glavni su problemi sa kojima se svakodnevno suočavaju hiljade radnika na Kosovu. Problem radnika su loši uslovi rada za Radio Kosovo ističe predsjednik Unije nezavisnih sindikata Kosova Atde Hikolli.

"Zakonski okvir postoji, ali nema pomaka u radu. Možemo slobodno reći da postoji stagnacija. U javnom sektoru situacija je donekle uređena, ali nedovoljno. U privatnom sektoru je loše. U javnom sektoru, iako je stanje bolje, i dalje je loše. Radnici nemaju adekvatne uslove za rad, niti imaju pravu finansijsku podršku za posao koji rade“, rekao je on.

Najviše su diskriminisani zaposleni u privatnom sektoru, rekao je predsednik Unije privatnog sektora Kosova Jusuf Azemi. On kaže da uprkos godinama, pa čak i promjenama vlasti, situacija radnika u privatnom sektoru, nažalost, ne ide na bolje. A, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, Azemi je za Radio Kosovo rekao da će od 11 časova održati protest ispred Narodnog pozorišta u Prištini.

"Naši zahtjevi se odnose na Zakon o radu, Kolektivni ugovor, Zakon o zdravstvenom osiguranju i radni sud. Pritužbe se odnose na neispunjavanje svih obećanja koja je ova vlast dala tokom kampanje", rekao je on.

iz Inspekcije rada, za Radio Kosovo, navode da ja na  osnovu izvještaja za prva tri mjeseca ove godine rješeno  ukupno 249 žalbi stranaka.

"Najčešći prekršaji koji su konstatovani odnose se na: rad duži od punog radnog vremena, godišnji odmor i zaradu, naknadu zarade i druga primanja“.

Praznik rada - 1. maj, obilježava se od 1866. godine i ova manifestacija je usko povezana sa krvavim protestima hiljada radnika čikaških fabrika u Americi, koji su tražili veća prava.