Otežava put građanima

Organizacije civinog društva i sindikati, njih 19, obratile su se poslanicima Skupštine sa zahtjevom da se riješi pitanje minimalne zarade koje je u zastoju od 2022. godine.

"Nacrt zakona o izmeni i dopuni zakona kojim se utvrđuje visina minimalne plate na Kosovu je u zastoju od juna 2022. godine. To znači da je prekoračio proceduralni rok kada bi trebalo da bude dat na drugo glasanje”, kaže se u pismu organizacija civilnog društva.

Dodaje se da posebno treba napomenuti da je nivo minimalne zarade danas na Kosovu, prvi i posljednji put utvrđen 2011. godine, nije ni blizu da bude u skladu sa ekonomskim kretanjima, a posebno rastom inflacije tokom prošle i ove godine.

"Ovo otežava život građanima, posebno onima koji žive u siromaštvu. Isto tako, Kosovo danas ima najmanju mininamlnu zaradu u u regionu, imajući u vidu da su sve zemlje u regionu već preduzele mjere i odluke kojima je povećana minimalna plata”, dodaje se u pismu.

Iz civilnih organizacija ističu da Kosovo treba da dobije veću minimalnu zaradu koja bi pokrila troškove života.

"Iako i nedovoljno, ovaj zakon će pružiti preko potrebnu olakšicu radnicima s niskim platama i smanjitiu siromaštvo i nejednakosti. Uprkos zabrinutosti da minimalna plata može imati negativan uticaj na konkurentnost poslovanja, istraživanja i iskustva mnogih ekonomija su dokazala da biznisi zapravo imaju koristi od povećanja minimalne plate, jer povećava produktivnost njihovih radnika”, kaže se u pismu.

Napominje se takođe i da se Kosovo suočava sa problemom migracije stanovništva.

“Ovaj fenomen direktno pogađa i pogodiće biznis na Kosovu kroz nedostatak radne snage. Smatramo da je odgovornost javnih institucija da preduzmu mjere i donose odluke koje povećavaju blagostanje i ljudsko dostojanstvo građana Kosova. Plata za dostojanstven život i pristojan rad jedan su od glavnih faktora koji utiču na dobrobit”, dodaje se u pismu.

Na kraju su pozvali poslanike da glasaju za novi Zakon o minimalnoj zaradi i na taj način promovišu socijalnu pravdu i jednakost za sve građane Kosova.

Izvor: Kosovo Online