Politički analitičar

Politički i ekonomski analitičar Dardan Sejdiu ocjenjuje da je 2021. godinu na Kosovu obilježila pandemija koronavirsa, “paradoksalni” rezultati parlamentranih i lokalnih izbora, kao i energetska kriza.

On u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da je upravo energetska kriza jedan od pokazatelja da je aktuelna vlada na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem neiskusna.

“Ponekad i profesionalno nerazvijena. Izlaz je kupiti struju, a dugoročno je energetska strategija, koja treba da počne već 2022. Inače ćemo za godinu dana pričati o istoj situaciji”, navodi Sejdiu.

Sejdiu podsjeća i da je vladajući Pokret Samoopredjeljenje na februarskim izborima osvojio ubjedljivu većinu glasova, koju je potom na oktobarskim lokalnim izborima izgubio.

“Imali smo i lokalne izbore koji su bili suportni očekivanjima, partija koja je na parlamentarnim izborima dobila više od 50 posto, na lokalnim je dobila najmanje opština što je dobra vijest u smislu demokratizacije Kosova i građana koji znaju da daju svoj glas na veoma edukativan način”, navodi on.

Samoopredjeljenje je na lokalnim izborima izgubilo dvije važne opštine – Prištinu i Prizren, a  Sejdiu smatra da su građani Kosova zapravo pokazali da su glasali za kandidate, a ne za političke partije.

“Samoopredjeljenje ima samo jednog čovjeka to je premijer Albin Kurti, što je nedovoljno. Ne možemo naći drugog čovjeka koji ima pola njegove popularnosti, jedini čovjek koji je imao malo više popularnosti je Vitia, on je izgubio na lokalnim izborima u Prištini”, kaže Sejdiu.

Prema njegovoj ocjeni, opozicija je bila pobjednik lokalnih izbora.

“Apsolutno sam ubjeđen da je 14. februar bila lekcija za opoziciju, u smislu da ozbiljno uzmu u obzir glas građana. Kurti je uradio totalno suprotno, on je mislio da je on dovoljan kao popularna individua da dobije sve izbore koji dolaze u istoj godini, što se pokazalo kao greška”, kaže Sejdiu i dodaje da sada ostaje da se vidi kako će Kurti djelovati u 2022. godini.

“Da li će se taj njegov arogantan stav nastaviti ili će kao Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova naučiti lekciju sa izbora, i načina na koji ljudi glasaju”, navodi Sejdiu.

Tokom 2021. godine dijalog Kosova i Srbije su najviše obilježili sastanci ekspertskih delegacija, dok su sastanci na visokom političkom nivou obilježili dijametralno suprotni stavovi pregovarača, koji su na kraju doveli do zastoja u ovom procesu.

Sejdiu konstatuje da je dijalog tema koja i na Kosovu i u Srbiji odražava političare na vlasti. Takođe, napominje da na obe strane nema ozbiljnog pristupa za okončanje ovog procesa, ocenjujući da ga neće biti ni tokom predstojeće godine.

“Dijalog Kosova i Srbije je neophodan za Vučića i za cijelu staru političku elitu, a Kurti je najmlađi od njih. On koristi dijalog sa Srbijom, kao svaki političar do sada, da ne dira druge važne ekonomske i socijalne teme, a dijalog je način da animira građane i da ih drži na nacionalnoj osnovi, koja je njima važna”, kaže Sejdiu i dodaje da ne vjeruje da će u narednoj godini biti pomaka u dijalogu i odnosima Prištine i Beograda.

Kada je riječ o regionalnoj inicijativi “Otvoreni Balkan”, kojoj Kosovo odbija da se priključi, Sejdiu kaže da je saglasan sa stavom aktuelne vlade oko  tog pitanja.

“Po tom pitanju se slažem sa premijerom Kurtijem, ne možemo da bježimo od teme priznanja sa nekim nebulozama. Otvoreni Balkan je samo novo ime, nama treba nešto što zaista funkcioniše, zapravo nam treba reciprocitet u smislu priznavanja, a onda je lako sve drugo odraditi”, zaključio je Sejdiu.

Izvor: Kosovo Online