Intervju za Glas Amerike

Premijer Albin Kurti rekao je u intervjuu za Glas Amerike da se nada dogovoru sa Srbijom u okviru mandata njegove vlade, koji se poklapa sa mandatom predsjednika SAD Josepha Bidena i sadašnje Evropske komisije.

Premijer se dotakao i "Otvorenog Balkana", izjavivši da "Balkan nisu samo tri države".

"Balkan nije čak ni šest država koliko ima Zapadni Balkan koji još uvijek nije integrisan u EU. Balkan je najmanje 12 zemalja. Ali, ako to zovemo Balkan i Otvoreni Balkan, vjerujem da je test istine otvaranje Srbije prema Kosovu. Ne prihvataju naše putne isprave, lične karte, ni naše pečate, sertifikate i diplome, tako da sa Srbijom zatvorenom za Kosovo, ne znam kako možemo da imamo otvoreni Balkan. Međutim, na još individualnijem planu, rekao bih, vjerujem da se tako osjeća velika većina građana naše Republike. Ni kao političko opredjeljenje ni kao kulturni senzibilitet ne spadam u one koji vjeruju u samodovoljnost Balkana. Uvjeren sam da Kosovo i Albanci uopšte imaju svoje mjesto u NATO i EU".

Kurti je istakao da "Kosovo učestvuje u Berlinskom procesu".

"Izrazili smo spremnost i interesovanje za zajedničko regionalno tržište. Takođe ističemo da su investicije veoma važne u regionu. Ali, to se mora raditi uz uzajamno poštovanje i jednakost svih. Inicijative koje dolaze iz Beograda, imam snažan utisak da žele da naprave platformu bez EU. Želimo da EU bude u svakoj regionalnoj inicijativi i kao mehanizam, ali i kao vrijednost. Ne preferiramo da na Zapadnom Balkanu i dalje postoje fondovi EU bez evropskih vrijednosti".

Na pitanje kako gleda na podršku Otvorenom Balkanu od strane zvaničnika EU poput Varheliya, ali i specijalnog američkog izaslanika Gabriela Escobara, Kurti navodi da je "uvjeren da je podrška koja dolazi sa zapada za Otvoreni Balkan više motiv da se ne protivimo ideji, nego da podržimo projekat kao takav".

"Dakle, ne žele da se protive ideji, ali nije da tada aktivno učestvuju u takvom projektu. I ne zaboravimo da od ove tri države koje učestvuju u inicijativi Otvoreni Balkan samo jedna država ima saglasnost i predsjednika i premijera - Srbija".

Kada je u pitanju dijalog sa Beogradom, Kurti navodi da je "čak i bivša glavna pregovaračica Kosova, Edita Tahiri, prije nekoliko godina napomenula da su razgovori između Kosova i Srbije praktično prekinuti kada je projekat razmjene teritorija stavljen na sto".

"Dakle, nije da smo prekinuli dijalog, naprotiv, imali smo dva sastanka u Briselu i imali smo dogovor o reciprocitetu registarskih tablica, koji se sprovodi i dok vodimo ovaj intervju. U međuvremenu, vjerujem da se dijalog polako ali sigurno kreće na pravi put, a oni su šine pravno obavezujućeg sporazuma, u skladu sa evropskim vrijednostima sa građanima kao krajnjim korisnicima i usredsređenim na međusobno priznanje Kosova i Srbije.

Izvor: Kosovo Online/Glas Amerike