Politikolog

Politikolog Arbnor Sadiku ocjenjuje za Kosovo onlajn da se dijalog Kosova i Srbije na najvišem političkom nivou neće nastaviti dok obe strane ne iskažu spremnost na kompromis. Tehničke razgovore bi, prema njegovim riječima, trebalo završiti što je prije moguće, kako bi se otvorio put za dijalog o konačnom sporazumu za normalizaciju odnosa.

"Povratak tehničkom dijalogu između dvije zemlje pokazuje nedostatak volje dvojice državnih lidera Kosova i Srbije, gospodina Kurtija i gospodina Vučića. Drugim riječima, trenutno ne postoji lična volja dvojice lidera za postizanje konačnog sporazuma, jer da bi se postigao taj nivo dijaloga, moraće da se naprave veliki kompromisi", rekao je Sadiku.

Do novog susreta u dijalogu prije kraja godine nije došlo, jer je visoki predstavnik Evropske unije Joseph Borell ocjenio da je "besmisleno" organizovati novu rundu dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou kada nema naznaka da su strane spremne da napreduju u procesu.

I portparol Evropske unije je nedavno izjavio da je preduslov za održavanje narednog sastanka spremnost strana da se dogovore o konkretnim rezultatima za dobrobit svojih građana.

Iako, sastanak u Briselu nije ni na vidiku, Sadiku smatra da će kosovska i srpska strana tek nakon pritiska EU i SAD povući jasnije političke poteze koji će odrediti dalji tok dijaloga Beograda i Prištine.

"Smatram da će 2022. godina biti drugačija jer će se sada povećavati pritisak evropske diplomatije i strana u sporu Kosovo-Srbija. Dogovor će biti postignut sredinom godine ili ćemo imati promjene u političkim generacijama na Kosovu i u Srbiji", zaključio je Sadiku.

Izvor: Kosovo Online