Nema izvještavanja

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasniqi kaže za da vlada Albina Kurtija nije nimalo transparentna po pitanju procesa dijaloga Beograda i Prištine i da bi Skupština trebalo da bude više uključena u proces, kroz izvještavanje prije i poslije svakog sastanka u Briselu, prenosi Klan Kosova.

"Mi kao poslanici nikada nismo preko Skupštine informisani o dnevnom redu sastanaka (dijaloga) koji su dobijali samo preko medija. Koliko ja znam, premijer Kurti će imati sastanak sa predsjednikom Vučićem krajem mjeseca. Vjerujem da će prije i poslije sastanka podneti izvještaj Skupštini. Od početka smo mi kao opozicija tražili (izvještavanje), ali do sada se nije odlučio da izvještava“, rekla je Krasniqi za Kosovo press.

Emir Abrashi iz Demokratije plus zahtjeva veću međuinstitucionalnu koordinaciju na temu dijaloga i smatra da je dijalog ušao u fazu blokade i da nema konkretnih pomeranja do poslije izbora u Srbiji.

"Za svaki novi razvoj dijaloga moramo sačekati završetak izbornog ciklusa u Srbiji. Pošto će u periodu u kojem se nalazimo srpska strana biti nekonstruktivna, ne da je ikada bila konstruktivna, ali s obzirom na to da su u predizbornoj kampanji i da se na našem Balkanu dižu nacionalistički i populistički tonovi, ne očekujem konkretne pomake u dijalogu", rekao je Abrashi.

Naveo je da do sada nije uspostavljena odgovarajuća koordinacija između Vlade Kosova i opozicije, da u proces dijaloga nije uključeno civilno društvo i da će bez nacionalne strategije u procesu dijaloga pozicija Kosova će biti manjkava za pregovaračkim stolom.

"Do sada je premijer Kurti vodio ove sastanke sam, nije izvještavao je Skupštinu o dešavanjima u Briselu", rekao je Abrashi.

Profesor međunarodnih odnosa Arben Fetoshi uopšte ne očekuje sastanak tokom ovog mjeseca u okviru dijaloga, iako je jedan od njih najavljen i navodi da je dijalog na raskrsnici.

"Uvjeren sam da je posljednji sastanak premijera sa gospodinom Borellom u Briselu, u okviru Samita o stabilizaciji i pridruživanju, pokazao da stranke nisu ni blizu. Uostalom, ne postoji klima približavanja za sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji bi normalizovao odnose između Kosova i Srbije. Ako uzmemo u obzir najnovija dešavanja, ne može se očekivati brz sastanak. Tim prije ako se osvrnemo na stalne stavove predsjednika Srbije po pitanju dijaloga, koji je slijedio destruktivan i ustavni pristup. S druge strane, oni su uskoro već ušli u izborni proces u Srbiji. Vjerujem da će dijalog i dalje ostati na ovom nivou", rekao je Fetoshi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova