Vehbi Miftari, savjetnik predsjednice Vjose Osmani, pored angažmana u kosovskoj diplomatiji od 1. decembra biće "predstavnik" Kosova pri Svetoj stolici, iako Vatikan ne priznaje Kosovo kao državu, prenosi Demokracia.com.

Dokument te odluke potpisala je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz.

Odlukom Ministarstva spoljnih poslova, očekuje se da će Vehbi Miftari početi da obavlja svoje dužnosti od 1. decembra do 30. novembra 2025.godine.

Prema pisanju portala Demokracia.com, pored odluke koja nikada nije objavljena u medijima, vrlo je upitan način i kriterijumi po kojima će savjetnik Vjose Osmani stupiti na dužnost.



Bivši ambasador Kosova u Turskoj Avni Spahiu, koji kaže da je takva odluka iznenađujuća, napomenuo je da nisu poznati način i kriterijumi izbora.

"Ne znam način i kriterijume izbora, to je bilo iznenađenje i niko ne zna“, rekao je Spahiu.

Izraz "zastupnik“ ne postoji u Zakonu o službi u inostranstvu i Miftari ne ispunjava nijedan od zakonskih kriterijuma.

Savjetnik predsjednice Vjose Osmani, prema čudnoj odluci ministarke spoljnih poslova, imaće platu kao i savjetnik ministra, što je prema izvorima u okviru MIP mjesečno blizu 3.000 eura. Iako je precizirano da će Miftarijeva lična primanja biti ekvivalentna diplomatskom rangu ministarskog savjetnika, ovo ne znači i sticanje tog čina, piše Demokracia.com.

Ako se uzmu u obzir troškovi života i drugi troškovi, koje se očekuje da ima kao "predstavnik“  Kosova u Vatikanu, Miftarijevi troškovi ukupno za naredne četiri godine mogu dostići oko pola miliona eura, ističe ovaj portal.

Izvor: Demokracia.com/Kosovoonline