Specijalni sud

Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi ponovo je preko svog advokata u Hagu Gregorija Keoha zatražio izuzeće predsjednice Specijalizovanih vijeća Kosova Ekaterine Trendafilove tokom imenovanja Apelacionog vijeća koje će odlučivati o žalbi Thaçija za privremeno puštanje na slobodu, piše Lajmi.

Keohov zahtjev je predat 31. avgusta i sadrži 22 stranice argumenata zašto bi Trendafilova trebalo da bude izuzeta, a 27. avgusta Trendafilova je odredila sastav Apelacionog vijeća i prema toj odluci u njemu će biti sudije Michael Pikard, Emilio Gati i Nina Jergensen.

Prije toga, podsjetimo, Specijalni sud je 26. avgusta saopštio da je Trendafilova odbila zahtjev Thaçijeve odbrane za njeno izuzeće.

Koeho je povodom obrazloženja zbog čega je odbijen njihov prvi zahtjev, a po kome "predsjednica Specijalizovanih vijeća ne može da bude diskvalifikovana sa određene pozicije“, naveo da je taj zaključak očigledno kršenje Ustava Kosova. Koeho takođe smatra kontradiktornim to što Trendafilova zaključuje da ona ne može da bude izuzeta iz svojih administrativnih funkcija, dok s druge strane ona ne isključuje činjenicu da se njena nepristranost u predmetima može dovesti u pitanje.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net