Mora da bude sveobuhvatna

Inicijativu "Otvoreni Balkan" podržavaju moćne države poput Sjedinjenih Država, a u vladi njemačke kancelarke Angele Merkel naglašavaju da je svaka regionala saradnja na Zapadnom Balkanu isplativa, ali da mora da bude sveobuhvatna i otvorena za svih šest zemalja regiona, prenosi Gazeta express.

"Zato snažno podržavamo Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište", rekao je portparol njemačke vlade za taj medij.

Premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavljaju svoju inicijativu o "mini šengenu", koji je preimenovan u "Otvoreni Balkan" piše Gazeta Express i podsjeća da m se nisu pridružili Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Zvaničnici iz Berlina podsetili su da su šestorica lidera Zapadnog Balkana definisala svoje obaveze na posljednjem Samitu Berlinskog procesa, održanom 5. jula, po pitanju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, istovremeno pominjući i zahtjev kancelarke Merkel, koji treba da se finalizuje do sljedećeg Samita Evropske unije za Zapadni Balkan 6. oktobra.

"Hitni zadatak je sad okončanje pregovora o četiri sporazuma, o slobodi putovanja sa ličnim kartama, o slobodi putovanja za državljane trećih zemalja i priznavanju akademskih i profesionalnih kvalifikacija. Njemačka kancelarka Angela Merkel  je na konferenciji za novinare nakon Samita u Berlinskom procesu naglasila da napori moraju da se pojačaju  u cilju postizanja dogovora do samita EU – Zapadni Balkan" rekao je portparol njemačke vlade, upitan o tome, kako nemačka vlada gleda na inicijativu "Otvoreni Balkan" i da li bi druge i zemlje trebalo da se pridruže inicijativi.

Upitan da li je ta inicijativa signal za Evropsku uniju da promjeni politiku proširenja, budući da zemlje Zapadnog Balkana traže druge puteve saradnje bez pristupanja EU, Berlin kaže da stav o "EU perspektivi" zemalja Zapadnog Balkana, zasnovan na novoj metodologiji proširenja, ostaje nepromjenjen.

Sjedinjene Države takođe podržavaju napore Zapadnog Balkana da ojača ekonomsku integraciju i pozivaju Vladu Kosova da pristupi regionalnim ekonomskim integracionim naporima "otvorenog uma".

"Na kraju, Vlada Kosova mora da odluči kojim će se inicijativama pridružiti i koje najbolje podržavaju njenu ekonomsku viziju. Međutim, ohrabrujemo vladu da otvorenog uma pristupi naporima regionalne ekonomske integracije i prihvati rješenja koja djeluju na Kosovu, uz poboljšanje odnosa sa susjedima", rekao je za Radio Slobodna Evropa portparol američke ambasade na Kosovu, odgovarajući na pitanja o odbijanju Vlade Kosova da se pridruži inicijativi "Otvoreni Balkan".

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express