Bivši premijer Sj. Makedonije

Bivši premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da inicijativa "Otvoreni Balkan" pokušava da transformiše region od područja sukoba u mjesto mira i stabilnosti, prenosi Reporteri.

„Inspirisani ovakvim pristupom Prespanskog sporazuma, 2019. godine, predsjednik Srbije, premijer Albanije i ja, tada kao premijer Sjeverne Makedonije, pokrenuli smo `Otvoreni Balkan`. Imali smo iskrenu namjeru da region transformišemo iz područja sukoba u područje prijateljstva i saradnje. Regionalno povezivanje je otvorilo nove perspektive i mogućnosti za ekonomski razvoj, za zajedničku budućnost, za naše narode“, rekao je Zaev u Atini gdje je učestvovao na panelu "Produbljivanje solidarnosti: Kako Evropa može da izađe jača iz aktuelnih geopolitičkih previranja?"

On je dodao da su Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija potpisale više multilateralnih i bilateralnih sporazuma o ostvarivanju osnovnih prava na slobodno kretanje ljudi, proizvoda i kapitala, u okviru pogodnosti planiranih za veću regionalnu saradnju i unapređenje povezanosti između zemlje Zapadnog Balkana.

„Zajedničkim rješenjima, u vrijeme globalnih kriza, možemo da transformišemo Balkan u mjesto mira i stabilnosti. Posvećeni smo i podstičemo proces saradnje na Balkanu i za druge zemlje, kao što su Kosovo, Bosna i Hercegovina i Crna Gora“, rekao je Zaev.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online