Komora biznisa Kosova (KBK), nakon svoje analize, podržala je ideju da Kosovo ne treba da se uključi u inicijativu “mini-Šengen”, sada sa novim imenom "Otvoreni Balkan", prenosi Kosovo press.

Kako se navodi, sve je to zbog "prepreka sa kojima se Kosovo suočava u sprovođenju prethodno potpisanih sporazuma koje Srbija nije poštovala i nisu koristili zemlji".

KBK je takođe pozvala Albaniju i Sjevernu Makedoniju da uzmu u obzir činjenicu da Srbija ulaže kako bi nanela štetu Kosovu.

“KBK je analizirala ideju o brendu za identifikaciju regionalne saradnje gdje je stavljen novi naziv "Otvoreni Balkan", uzimajući u obzir glavne prepreke sa kojima se Kosovo stalno suočava za sprovođenje prethodno potpisanih sporazuma, kao što je slučaj CEFTA, držimo naš stav protiv ove saradnje, koja se odvija van angažovanja Evropske unije", kaže se u saopštenju.

Iz Komore biznisa Kosova kažu da su pomno pratili održavanje Ekonomskog foruma za regionalnu saradnju, koji je održan u Skoplju, između premijera Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije, foruma tokom kojeg su potpisana tri sporazuma, naime, memorandumi o saradnji između ovih zemalja, uključujući: Uzajamnu podršku između tri zemlje u slučajevima prirodnih katastrofa i kriza; Stvaranje olakšica za kretanje robe između ovih zemalja u uvozu i izvozu, kako bi se uklonile granične barijere i povećala međusobna trgovina; i promet radne snage na tržištu rada u ove tri zemlje.

„Na osnovu činjenice da unutar ovih zemalja postoji država koja ne priznaje Republiku Kosovo, stvarajući na taj način stalne barijere i poteškoće u prometu, o čemu je obavještena EU, KBK smatra da je takav sporazum van organizacije EU, sa državom koja ne samo da ne priznaje Republiku Kosovo već ulaže u nepriznavanje do raspada naše države, izuzetno je štetna. Ovim pozivamo matičnu državu, Republiku Albaniju i Sjevernu Makedoniju, da bolje analiziraju njihov postupak", nastavlja KBK.

KBK navodi da „smo svjedoci činjenice da do sada nijedan sporazum potpisan između Kosova i Srbije, uključujući i one u Briselu, nikada nije poštovan od strane srpske države, pa ne smatramo da je potrebno da nastavimo sa drugim mehanizmima pošto se sama CEFTA ne poštuje od potonje".

KBK se u načelu zalaže za sporazume koji pridaju veliki značaj dijalogu koji doprinosi miru i stabilnosti u regionu, čime se razvijaju dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja, kako bi se unapredili naši ciljevi ka evropskim integracijama.

„Što se tiče implementacije briselskih sporazuma, nismo postigli neki značajniji napredak. Kosovo je efikasno ispunjavalo svoje obaveze i ponudilo blisku saradnju sa EU, ali to se ne može reći za Srbiju. Zbog toga ne smatramo da je učešće Kosova u inicijativi "Otvoreni Balkan" korisno i efikasno za našu zemlju kada se prisjetimo da Srbija nije poštovala nijedan od do sada potpisanih preliminarnih sporazuma i da nije proizvela nikakav pozitivan efekat", zaključuje se u saopštenju KBK.


Izvor: Kosovo Online/Kosovapress