Specijalni sud

Bivši branilac hrvatskog generala Ante Gotovine, advokat Luka Mišetić, pojačao je tim za odbranu bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija pred Specijalnim sudom u Hagu, prenosi Reporteri.

Mišetić je do oslobađajuće presude branio na Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju bivšeg hrvatskog generala Antu Gotovinu.

Ovo će biti drugi advokat u Thaçi jevom timu koji je umješan u Gotovininu odbranu, pošto je prije nekoliko dana Gregory W. Kehoe, takođe bivši advokat hrvatskog generala, imenovan za zamjenu za Davida Hoopera.

Upravo je Kehoe tražio imenovanje Mišetića u svom odbrambenom timu koji će mu biti glavni saradnik. Po podnošenju zahtjeva, Kehoe je Specijalnom registru prosledio svu potrebnu dokumentaciju Mišetića, koji je odmah akreditovan na spisak advokata odbrane koji zastupaju stranke u Specijalnom sudu.

Dva aneksa Mišetićevom imenovanju za Thaçijev tim odbrane nisu objavljena jer sadrže povjerljive informacije.

Mišetić je rođen i odrastao u Čikagu, SAD. Njegovi roditelji su bili hrvatski imigranti iz zapadne Hercegovine u blizini Ljubuškog (danas dio Bosne i Hercegovine), piše lajmi.net.

Mišetić je prvi put posjetio Hrvatsku kada je imao 16 godina, 1986. godine, a hrvatski jezik je naučio od porodice.

Mišetić je takođe član Advokatske komore Čikaga, Advokatske komore MKSJ-a i Advokatske komore države Illinois, a 1999. godine je izabran među 12 najperspektivnijih advokata u Čikagu.

Mišetić je dobio međunarodnu pažnju dok je branio bosanskog Hrvata Antu Furundžiju 1999. godine. Bio je najmlađi advokat ikada koji je branio slučaj pred međunarodnim krivičnim sudom.

Pripremajući Furundžijinu odbranu u hotelu Šeraton Zagreb, sastao se sa Antom Gotovinom. U oktobru 2001. godine postao je njegov advokat, sve do puštanja Gotovine na slobodu novembra 2012. godine.

Takođe, zastupa klijente u međunarodnim arbitražnim predmetima pred Stalnim arbitražnim sudom u Hagu, kao i pred Međunarodnim centrom za rješavanje sporova.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri