Dijalog nema alternativu

Dijalog nema alternativu i to je jasno i Vladi Kosova koje je svojim programom saopštila da nije protiv dijaloga sa Beogradom, izjavio je u emisiji Razgovor na RTK2, novinar Ardijan Arifaj.

Poručio je da je postizanje dogovora od izuzetne važnosti za Kosovo, Srbiju, ali i čitav region i dodao da će sporazum doneti političku i ekonomsku stabilnost.

“Ni za jednu od strana nije dobar sporazum koji ne donosi stabilnost i trajan mir”, izjavio je novinar Ardian Arifaj, komentarišući nedavne prijedloge rješenja o budućim odnosima među državama na Zapadnom Balkanu.

Arifaj je u emisiji Razgovor istakao da dva „non pejpera“ znače dobar put ka završetku procesa.

„Proces će se ne samo nastaviti, nego mislim da ima potencijala i postoji mogućnost da se postigne finalni sporazum između Kosova i Srbije“, izjavio je Arifaj.

Gost Razgovora smatra da bi obe strane trebalo da se pripreme za nastavak dijaloga i u tom kontekstu, kako kaže, razumije Albina Kurtija koji je odložio sastanak sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem zakazanim za maj.

„On je sve ove godine bio u opoziciji, nije bio uopšte u Vladi i o tom procesu je znao samo preko medija ili preko onoga o čemu je Vlada sama izvještavala u Skupštini, ali nije bio dio procesa. Treba mu malo vremena da nauči da sada nije više opozicija već je on na vlasti".

Arifaj ocjenjuje da program Vlade, koji je predstavljen prije nekoliko dana, u dijelu o dijalogu ne pominje mogućnost reciprociteta i revizije sporazuma, a to jasno govori da je Albin Kurti realno shvatio situaciju i mjesta na kome se trenutno nalazi. Po mišljenju Arifaja, sudbina čitavog procesa zavisi od međunarodne zajednice koja, kako kaže, još uvijek nije utanačila model rješavanja pitanja između Kosova i Srbije.

Izvor: RTK2