Bez daljih preduslova

Premijer Albin Kurti, nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte i EU, izjavio je da je sagovornicima predočio da je Kosovo ispunilo sve uslove za članstvo u Savjetu Evrope, a da se pitanja koja se tiču dijaloga moraju riješavati u Briselu.

"Prije sutrašnjeg sastanka u Savjetu Evrope o dnevnom redu Komiteta ministara, sastao sam se sa ambasadorima Francuske, Italije, Njemačke, Velike Britanije, SAD i EU i podsjetio da su eminentni pravnici, Dora Bakoyannis, kao i Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, zaključili da je Kosovo ispunio sve kriterijume za članstvo", naveo je Kurti na društvenoj mreži "X".

Dodao je da je sa 131 glasom za i 29 protiv, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope preporučila da se Kosovu otvori put za punopravno članstvo bez daljih preduslova.

"Pošto autokratije ugrožavaju demokratske vrijednosti u Evropi, pozvao sam ih da ostanu uz demokratska dostignuća Kosova i podrže našu kandidaturu za članstvo u Savjetu Evrope. Ovo je istorijska prilika", poručio je Kurti.

Prema njegovim riječima - pitanja koja se tiču dijaloga treba riješavati u Briselu.

"Podvukao sam da je Srbija prošle godine, 26. oktobra u Briselu, odbila da potpiše paket koji bi omogućio punu primjenu sporazuma, uključujući i član 7, a u vezi sa članom 10. Pitanja koja se tiču dijaloga moraju da se riješavaju u Briselu", zaključio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online