Politički analitičar

Samoopredjeljenje zatražilo je da se reformiše dijalog Kosova i Srbije u Briselu. Opozicija optužuje Vladu Kosova da u okviru dijaloga razgovara o unutrašnjim pitanjima Kosova, dok analitičari smatraju da je malo vjerovatno da se format dijaloga promjeni, prenosi Koha.

Poslanik Samoopredjeljenja Arber Rexhaj naveo je da do sada, kako kaže, "ni kontinuirana agresija iz Srbije, ni teroristički napad u Banjskoj, niti druga ozbiljna kršenja Briselskog sporazuma na putu normalizacije od strane zvaničnog Beograda", nisu uzete u obzir.

"Sa Srbijom na način na koji se ponaša ne može biti dijaloga. Imali smo usaglašen sporazum, koji je sadržao nekoliko tačaka, među kojima je bila posvećenost članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, dok smo sa druge strane videli kojim jezikom, sa kojom žestinom Srbija pokušava da zaustavi Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope“, rekao je Rexhaj.

Poslanici opozicije optužuju Vladu Kosova da u okviru dijaloga razgovara o unutrašnjim pitanjima pa tako zamjenik Demokratske partije Kosova Ferat Shala kaže da problemi i pregovori oko dinara uopšte nije trebalo da počnu.

"Dinar je zakonski regulisan unutrašnji problem Kosova, problem koji nikako ne treba da iznosimo u međunarodnu arenu", rekao je Shala.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da je Vlada, kao i u unutrašnjim poslovima, podbacila i u spoljnim poslovima.

"Na domaćem nivou je totalni promašaj vođenja politika. Tri godine nisu uspeli da donesu zakon za koji su imali povoda, zakon o zdravstvenom osiguranju. Kosovo je jedina zemlja bez zdravstvenog osiguranja. Na međunarodnom planu, Kosovo je i dalje pod sankcijama Evropske unije. Što se tiče bilateralnih odnosa, odnosi sa SAD nikada nisu bili slabiji", rekao je Tahiri.

Politički analitičar Artan Muhaxhiri ocjenjuje da je malo vjerovatno da će se promjeniti format dijaloga.

"Više od decenije, SAD i EU mnogo su ulagale u dijalog, pa je potpuno iluzorno tražiti promenu formata dijaloga tako lako. To je krajnje naivno i, štaviše, to je nedostatak svesti o opasnostima koje ovo političko ponašanje nosi Kosovu ako se Kosovo ponaša na tako neodgovoran način da projekat koji je tako gigantski, delikatan i od izuzetnog političkog značaja pokušava da ga promeni tako lako", rekao je Muhaxhiri.

Izrazio je optimizam da će Vlada prije naredne sjednice Komiteta ministara Savjeta Evrope 17. maja uputiti nacrt statuta Zajednice srpskih opština Ustavnom sudu.

Ocjenjuje da bi, ukoliko Vlada ne uputi nacrt Ustavnom sudu, to snažno poljuljalo povjerenje kosovskih saveznika Njemačke i Francuske, koji su već postavili taj zahtjev.

"Nema druge alternative osim slanja nacrta Ustavnom sudu, jer će sve drugo biti potpuni gubitak vjere u političku normalnost Kosova. Kosovo se više neće smatrati pouzdanom stranom i to će imati katastrofalne geopolitičke posljedice po našu zemlju", rekao je Muhaxhiri.

Poslanici Samoopredjeljenja više puta su govorili da je uslovljavanje Kosova napretkom ka formiranju ZSO nepravedno i podsećali da sa zvanične, formalne strane, ZSO nije uslov za članstvo u Savjetu Evrope.

Većina predstavnika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, uključujući i one koji su glasali za članstvo Kosova, pomenuli su Zajednicu tokom prošlomjesečne rasprave.

Poslanici Skupštine Savjeta Evrope zatražili su da se preduzmu koraci koji dokazuju dobru volju institucija Kosova za sprovođenje te obaveze.

Od svoje posjete Kosovu 11. aprila, nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Sarazin je signalizirao uslovnu podršku Njemačke članstvu Kosova u Savjetu Evrope.

"Da bismo obezbjedili uspješno glasanje u svojoj aplikaciji za članstvo u Savjetu Evrope, pozivamo Vladu Kosova da preduzme odlučne korake ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom u skladu sa obavezama preuzetim u okviru dijaloga uz pomoć EU", kazao je Sarazin.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore