Do sada sve donacije

U budžetu za 2021. godinu, Vlada Kosova odobrila je 40 miliona eura za kupovinu vakcina, ali vakcine i dalje dobijaju samo iz donacija međunarodnih partnera. Kosovo je posljednja zemlja u Evropi koja je snabdjevena vakcinom protiv kovid-19.

Dana 28.03.2021. godine na Kosovo je stigao prvi kontingent sa 24.000 vakcina protiv koronavirusa  „AstraZeneca“, koji je donirao UNICEF iz programa „COVAX“ od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Nastavljene su donacije za vakcine protiv koronavirusa, ovog puta od austrijske države.

Kosovo je prije dva dana primilo 4.680 hiljada vakcina „Pfizer/BioNtech“ za vakcinaciju zdravstvenog osoblja, koje nije uspjelo da se vakciniše prvim kontingentom vakcina „AstraZeneca“.

Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti nagovjestio je da se sljedeće nedjelje očekuje ponovno snabdjevanje Kosova vakcinom „AstraZeneca“ namjenjenom protiv koronavirusa.

15. januara 2021. godine, Kosovo je takođe dobilo donaciju frižidera od Svjetske banke za održavanje vakcina koji omogućava temperaturu do -86 stepeni Celzijusa.

Od marta 2020. do aprila 2021. godine, Kosovo je dobilo oko 46 različitih donacija za pandemiju kovid-19, prema podacima podjeljenim na web lokaciji ministarstva zdravlja.

Među donacijama su i kompleti za testiranje za kovid-19, Nacionalni institut za javno zdravlje je 11.06.2020. primio 15 hiljada kompleta testova iz donacije.


Šta na ovo kaže Ministarstvo zdravlja?


Ministarstvo zdravlja u odgovoru za Kallxo.com kaže da će 40 miliona eura izdvojenih za kupovinu vakcina finansirati međunarodne finansijske institucije i da taj novac još uvijek nije potrošen.

„Ovih 40 miliona eura planirano je da finansiraju međunarodne finansijske institucije, Razvojna banka Savjeta Evrope u iznosu od 25 miliona eura i Svjetska banka sa 15 miliona eura. Dakle, ove budžetske linije još nisu potrošene, ali očekuje se da će se koristiti za kupovinu vakcine“, kaže se u odgovoru.

Što se tiče kupovine vakcina, Ministarstvo zdravlja kaže da prethodna vlada nije kontaktirala proizvođače vakcina na vrijeme.

„Dva proizvođača su u početku izjavila da su prije Kosova druge zemlje za snabdjevanje vakcinama, jer su pregovori već bili održani“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo takođe pojašnjava da se vakcine kupuju samo od proizvođača, a u slučaju Kosova, proizvođači moraju biti odobreni od strane EPA i FDA i da pregovori ne zavise samo od ministarstva.

„U ovoj fazi pregovaranje nije pitanje koje zavisi samo od nas, više zavisi od proizvođača, odnosno od količine koja im je trenutno na raspolaganju, bilo zbog proizvodnih kapaciteta ili zbog njihovih obaveza prema drugim zemljama. Pregovori su počeli ranije“, kaže se.

Izvor: Kallxo/ KoSSev