Sjednica Vlade Kosova

U toku je sjednica Vlade Kosova o konfiskaciji nelegalno stečene imovine. Nju više medija prenosi uživo, nakon snažnih kritika na račun rezultata Kurtijeve vlade koje su se juče mogle čitati u pojedinim kosovskim medijima.

Upravo je odobren prijedlog dokumenta za oduzimanje neopravdano stečene imovine. Vlada Kosova namjerava da osnuju nezavisne agencije koje će pokrenuti postupke za oduzimanje ove imovine na Kosovu.

Kako je javila Koha, ministarka pravde Albulena Haxhiu, čije je ministarstvo i pokrenulo ovu inicijativu, rekla je da predloženi dokument pruža „temeljnu analizu potrebe za oduzimanjem neopravdane imovine“. Ona je rekla da će ovaj nacrt zakona tačno utvrditi koji su razlozi za njeno oduzimanje.

Ovaj nacrt zakon predviđa oduzimanje sve nelegalno stečene imovine u iznosu od preko pet hiljada eura. Kako je Zeri javio, jednom kada se bude usvojio kao zakon, primjenjivaće se i na period prije 2008.

Na današnjoj sjednici vlada je odobrila i inicijativu za pregovaranje o okvirnom sporazumu o zajmu od 14. avgusta 2020. godine između Kosova i Razvojne banke Saveta Evrope za finansiranje projekta „Hitan odgovor na kovid-19“.

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati rekao je da će se sa 60 miliona, koliko iznosi ovaj sporazum, izvršiti kupovina vakcine i druge opreme.

Kurtijeva vlada posljednjih dana našla se na meti kritika.

Iako još ni mjesec dana nije prošlo od njenog formiranja, u pojedinim kosovskim medijima broji se tačno 57 dana od kada je Kurtiju potvrđeno da će „upravljati“ Kosovom. Ovaj podatak se iznosi kako bi se istakla kritika da je njegova „najvažnija odluka“ – „izolacija Kosova“.

Posebne kritike na Kurtijev račun opozicioni lideri iznosili su zbog toga što se bavio predstojećim izborima u Albaniji. Predsjednik Demokratske lige Kosova Lumir Abdixhiku kritikovao je vladu zbog, kako tvrdi, zanemarivanja situacije sa pandemijom na Kosovu, upravo baveći se izborima u Albaniji, dok na Kosovu sve više ljudi umire.

Poslanica skupštine iz LDK Mallihata Termkoli Kurtija je uporedila sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, govoreći da Kurti svojim učešćem na izborima u Albaniji radi isto što i Vučić sa Srpskom listom na Kosovu.