Insfrastruktura je spremna

Generalni direktor Univerzitetske bolnice i kliničke službe Kosova Valbon Krasniqi, čestitao je Albaniji na spremnosti da pomogne Kosovu u vakcinaciji zdravstvenih radnika, prenosi Lajmi.

„Zahvaljujemo se Albaniji na konkretnim planovima, da se oko 500 zdravstvenih radnika vakciniše“, rekao je Krasniqi u intervjuu za Euronews Albanija.

Izrazio je zabrinutost zbog nedostatka vakcina na Kosovu i istakao da je za vakcinaciju pripremljena sva potrebna infrastruktura.

„Ministarstvo zdravlja zajedno sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje bilo je uključeno u direktne razgovore sa EU i pojedinim zemljama, do sada je bilo najava da će vakcine stići do kraja marta. Čekamo da prvih 33.000 doza Astra Zeneka stignu na Kosovo“, rekao je Krasniqi.

Naglasio je da je Kosovo ispunilo svoje obaveze, napravilo plan vakcinacije, obezbjedilo lanac hlađenja, kao i tačke na kojima će se vakcinacija odvijati, ali da se na isporuku vakcina još uvijek čeka.

Albanski premijer Edi Rama najavio je vakcinaciju 500 ljekara i medicinskih sestara sa Kosova ovog vikenda u Kuksu, ali i naglasio da će Albanija nastaviti da pomaže Kosovu u vakcinaciji.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net