Vakcinacija najbolja preventiva

Samo u prvoj nedjelji januara prijavljeno je preko 5.700 slučajeva sezonskog gripa saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova.

„Na osnovu podataka iz stalnog nadzora epidemiološke situacije kroz aktivna i pasivna istraživanja zdravstvenih ustanova i na terenu za sezonski grip, za akutne respiratorne infekcije, tešku akutnu respiratornu infekciju, Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova saopštava da se intenzitet sezonskog gripa prema broju prijavljenih slučajeva za prvu nedelju 2024. pojavljuje u visokoj cirkulacijskoj aktivnosti, povećao i prešao prag epidemije“.

Od 2. oktobra prošle godine do 7. januara registrovano je oko 40.000 slučajeva sezonskog gripa. Pored 40.000 slučajeva gripa, registrovano je i blizu 5.000 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i 67 slučajeva teških respiratornih infekcija.

U ovom periodu testirano je 326 uzoraka pacijenata sa sumnjom na COVID-19, od kojih je 63 bilo pozitivno (19,32 odsto).

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova u saopštenju je ukazao i na najefikasnije mjere u prevenciji sezonskog gripa, vakcinacija se ističe kao najbolji preventivni faktor.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova u saopštenju ističe da je obezbjeđeno 85.000 doza vakcine i da se mogu nabaviti u bilo kojoj opštini, i dejstvo vakcine počinje jednu do dvije nedjelje nakon njenog primanja.

"Zaštitne maske, fizička distanca, higijena ruku, izbegavanje kontakta i boravak bolesnih kod kuće, praktične mjere su za sprečavanje širenja sezonskog gripa", zaključuje se u saopštenju.