Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Kosova Mehmet Kraja smatra da je formiranje Zajednice srpskih opština omča oko vrata Kosova, a da su ostali sporazumi samo "škrabotine" na papiru i da nemaju nikakvo značenje, prenosi Klan Kosova.

Kraja sporazume između Kosova i Srbije smatra "mrtvim slovom" na papiru, bez ikakvog značenja, sem dijela koji predviđa formiranje ZSO.

"Uzmite sporazume koji su postignuti sa Srbijom,  pažljivo ih pročitajte i vidjećete da su to samo 'škrabotine' bez vrijednosti, osim dijelova o ZSO, koji Kosovu stavljaju omču oko vrata. Svi sporazumi postignuti u Briselu imaju crvenu liniju, jer Rezolucija 1244 na bilo koji način ne utiče na Srbiju da Kosovo ne smatra svojom teritorijom. Znaju li naši ljudi da se Kosovo u svim sporazumima tretira kao dio Srbije, u svemu, bez izuzetka. Kosovo je sada stavljena i omča oko vrata obavezom formiranja ZSO, koja je kao međunarodna obaveza iznad ustavnih odredbi i mora se primjeniti po svaku cijenu", rekao je Kraja.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Kosova smatra i da je "Mini Šengen" na Balkanu smišljen sa namjerom.

"Da je to bila iskrena inicijativa i bez pozadine, svi bi trebalo da podrže regionalnu saradnju, ali u našem slučaju postoji ružna pozadina, kojom se obezvređivanje kosovske nezavisnosti, uslovljava ekonomskom i političkom dominacijom Srbije, odnosno obezbjeđivanje Srbiji tržišta bez carinska ograničenja. Pretpostavimo da je sada to trend i da ga podržavaju SAD i EU. Priznanje nezavisnosti Kosova od Srbije je uslovljeno, jer niko ne daje svoju teritoriju samo  za slobodno tržište, bez političkog ekvivalenta, osim sadašnjeg premijera Albanije, koji  teritoriju daje za tržište i za pohvalu koju može dobiti od Kine ili Rusije. Zato balkanski 'Mini Šengen' ima  ružnu pozadinu. Ne zaboravimo da je izlazak Srbije na Jadran željeznicom kroz Kosovo i autoputem kroz Crnu Goru namjenjen kineskom kapitalu", dodaje Kraja.

Srpsku akademiju nauke i umjetnosti Kraja je optužio za promocija nacionalizma, ocjenjujući da to najbolje radi, bez obzira da li je kreator takvog stava Ćosić, Milošević ili Vučić.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova