Opada broj prijavljenih infekcija

Pandemija koronavirusa „sigurno nije gotova“ iako opada broj prijavljenih infekcija, upozorio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

On je državnim zvaničnicima okupljenim u Ženevi na otvaranju godišnjeg zasjedanja SZO rekao da „smanjenje broja testiranja i analiza virusa znači da se zaslepljujemo njegovom evolucijom“.

U nedjeljnom izvještaju o globalnoj situaciji SZO je saopštio da se čini da se broj novih infekcija korona virusom stabilizovao pošto je opadao od kraja marta, dok je u tom periodu opao broj smrtnih slučajeva.

Iako je bilo napretka, sa vakcinisanih 60 odsto svjetske populacije, „nigde nije gotovo dok svuda nije gotovo“, rekao je Tedros i naveo da jedna milijarda ljudi u zemljama svijeta sa nižim prihodima još nije vakcinisana.

„Broj prijavljenih slučajeva se povećavaju u skoro 70 zemalja i to u dijelu svijeta gde je stopa testiranja naglo opala“, dodao je on.

Broj prijavljenih smrtnih slučajeva raste u Africi – kontinentu s najmanje vakcinisanih, a u svijetu je samo 57 zemalja, od koji su skoro sve bogate, vakcinisalo 70 odsto svog stanovništva.

Mada se, kako je rekao šef SZO, poboljšala ponuda vakcina u svijetu, „nedovoljna je politička posvećenost vakcinisanju“ u nekim zemljama, a u drugim ima nedostataka u „operativnoj ili finansijskoj sposobnosti“ za vakcinaciju.

„Sve u svemu, vidimo da dezinformacije i pogrešne informacije izazivaju oklevanje u vezi s vakcinacijom“, rekao je Tedros i ukazao na to da „pandemija neće nestati nekim čudom, već je mi možemo okončati“.

Izvor: Beta/N1