Predsjednik ANUK-a

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Kosova (ANUK) Mehmet Kraja smatra da Zajednica srpskih opština nije osimšljena da bi dala prava kosovskim Srbima, već da bi se "podrilo Kosovo i uništio teritorijalni integritet“, prenosi Kallxo.com.

"Srbija hoće ovo udruženje koje razbija Kosovo i ne dozvoljava mu da funkcioniše kao normalno. Njih ne interesuju prava srpske manjine na Kosovu, ne interesuju ih privilegije opština sa srpskom većinom koje mogu da dobiju neke nadležnosti, Srbija jednostavno želi da Kosovo ne može da funkcioniše kao normalna država", kazao je Kraja.

On navodi da bi kosovske Srbe trebalo da zanima kako da žive bolje, ali da su oni  instrumentalizovani od strane Beograda i da "Srbija ne dozvoljava da oni gledaju svoje interese".

"Dakle, ZSO će biti formirana kako Srbija želi ili neće biti formirana uopšte, pritom Srbija ne želi da pristane na Zajednicu bez izvršnih nadležnosti", kazao je on.

On smatra da Srbija ne bi bila zadovoljna čak ni formiranjem ZSO jer bi nakon toga tražila autonomiju tih opština.

"Kada dobije autonomiju izvršiće aneksiju tih opština. U takvim okolnostima postoji samo jedno rješenje, da Srbija prizna granice, suverenitet i teritorijalni integritet, i onda ZSO pravimo sutra, možemo odmah. Ali ako se to ne desi ne možete da pravite Zajednicu jer ne možete da date da tim opštinama upravlja Beograd", zaključio je Kraja.

Izvor: Kallxo/Kosovoonline