Kabinet Predsjedništva

Direktor Kosovske informativne agencije Kreshnik Gashi smijenjen je u dogovoru vršiteljke dužnosti predsjednice Kosova Vjose Osmani i premijera Avdullaha Hotija, saopšteno je iz njenog kabineta.

Prema Zakonu o Kosovskoj informativnoj agenciji (KIA) direktora te agencije imenuju, ali i smenjuju predsjednik i premijer Kosova.

Mediji su objavili da je direktor KIA Kreshnik Gashi smijenjen sa te pozicije zbog nezakonitog pokušaja pripadnika KIA da preuzmu tajne dokumente iz kabineta predsjednika Kosova, dan nakon odlaska Hashima Thaçija u Hag.

Mediji pišu da su sekretar Predsjedništva Kosova Driton Gashi, koji je prije Kreshnika Gashija bio direktor KIA, i zvaničnik koga je on predstavio kao inspektora KIA, pokušali da iz sefa uzmu povjerljiva dokumenta.

On je navodno 6. novembra obavjestio savjetnike v.d. kosovske predsjednice Vjose Osmani da će Eulex obaviti zvanični pretres u kabinetu bivšeg kosovskog predsjednika Thaçija. Osmani je odmah kontaktirala Eulex, koji je negirao navode o pretresu.

Saradnici predsjednice su međutim, otišli u kancelariju predsjednika, gdje je sekretar Gashi zajedno sa drugom osobom otvorio sef u kojem se čuvaju izvještaji KIA i drugi povjerljivi dokumenti.

Taj sef se ne može otvoriti bez prethodne dozvole predsjednika Kosova, u ovom slučaju v.d. predsjednice.

Nekoliko minuta kasnije u kancelariju je stigla Osmani i zatražila objašnjenje Gashija za to.

Prema saznanjima medija, u njenom prisustvu i u prisustvu sekretara Gashija i inspektora KIA na kratko je otvoren sef.

Osmani je odmah pozvala direktora KIA i oni su imali vrlo žučnu raspravu.

Sekretar Predsjedništva Kosova Driton Gashi ranije je bio direktor KIA, a njega je bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj smijenio posle nezakonite deportacije šest državljana Turske.

Thaçi je potom Gashija imenovao za sekretara Predsjedništva.

U medijima je bilo spekulacija da je Gashi, kao direktor KIA, u slučaju deportacije turskih državljana postupao po zahtjevu Thaçija, što su njih dvojica negirali tokom ispitivanja pred istražnom parlamentarnom komisijom Skupštine Kosova.

Kreshnika Gashija je za direktora KIA postavio Haradinaj u novembru prošle godine poslije vanrednih izbora i njegove ostavke na mjesto premijera Kosova.

Haradinaj je istovremeno za generalnog inspektora KIA postavio pripadnika svoje stranke Burima Ramadanija, koji je do tog vremena obavljao funkciju zamjenika ministra odbrane Kosova.