Mobilizacija članstva

Mjesto predsjednika učinilo je da političke stranke na Kosovu mobilišu svoje članstvo za moguće izbore a sve se to dešava nakon što je položaj predsjednika doveden u pitanje pošto je Specijalni sud preduzeo korake u vezi sa optužnicom protiv Ha

Od svrgavanja njegove vlade, Albin Kurti svakodnevno zahtjeva izbore. Kadri Veseli je počeo da posjećuje opštine i govori o neuspjesima Avdullaha Hotija.

Premijer je počeo da preuzima kontrolu nad glavnim institucijama prije odlaska u izborni proces. Ramush Haradinaj, skoro u svakoj prilici, prepucava se sa premijerom.

Albin Kurti i Kadri Veseli preduzimaju slične akcije kada je riječ o pripremi partija za izbornu trku. Oba lidera stranaka vode kampanju na terenu kako bi se pripremili u slučaju da Kosovo uskoro izlazi na birališta.

Lider Inicijative Fatmir Limaj, takođe je počeo da mobiliše članove stranke kako bi mogao biti spreman ako bi ubrzani izborni proces mogao da se desi na Kosovu.

U ovoj situaciji, predsjednik vlade Avdullah Hoti, koji je stavio pod kontrolu glavne institucije, kao što su policija, carina i PAK, ne stoji skrštenih ruku. U mogućem izbornom procesu, Hoti bi imao svoje ljude na čelu ključnih institucija koje se bave bezbjednošću i privredom.

Svi ovi potezi se dešavaju pošto je položaj predsjednika doveden u pitanje nakon što je Specijalni sud već preduzeo korake u vezi sa optužnicom protiv Hashima Thaçija.

Amerikanci su pojasnili svoj stav da nisu protiv izbora.

„Ako Ustav dozvoli promjene u koaliciji, mi ćemo to poštovati. Ali ako se vidi da Kosovo ide ka izborima, poštovaćemo i tu opciju. Čuo sam da ljudi kažu da SAD neće dozvoliti izbore ili nećemo prihvatiti određene rezultate, to nije tačno. Očekujemo da će se vlada pridržavati Ustava“, rekao je američki ambasador Philip Kosnett na TV Dukagjini.

Predsednik LDK Isa Mustafa takođe pominje izbore. Rekao je da će se, ukoliko ne bude dogovora za predsjednika, biti novi izborni ciklus.

Poslanik LDK Arben Gashi, u televizijskoj debati, rekao je da Isa Mustafa ima najviše šanse za predsjednika, pa i nakon novog izbornog procesa.

Najava izbora za predsjednika opština u Podujevo i Sjevernoj Mitrovici od strane predsjednika Hashima Thaçija i, s druge strane, trka za funkciju koju on drži, mobilisala je političke stranke za izbore na nacionalnom nivou.

AAK po svaku cijenu insistira na tome da mjesto predsjednika pripadne Ramushu Haradinaju.  Ali LDK i Avdullah Hoti jasno su stavili do znanja da će razgovarati o ovoj poziciji samo kad za to dođe vrijeme.

Samoopredjeljenje je odavo iznelo stav o vanrednim izborima.

Ovi potezi jasno pokazuju da je mjesto predsjednika učinilo da stranke mobilišu svoje članstvo za moguće izbore, piše Gazeta Express.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express